Yuval Noah Harari over meditatie…

Vorig jaar (2022) las ik 3 boeken van Harari waaronder 21 lessons for 21th century. In dit boek stelt hij dat het antwoord op de grote uitdagingen in de wereld moet gezocht worden in het beter leren kennen van zichzelf als mens in alle dimensies…

In deel 5 van dit boek, nam hij een hoofdstuk op over meditatie waar hij getuigt over zijn persoonlijke meditatiepraktijk en de plaats die meditatie zou moeten krijgen in onze zoektocht naar antwoorden.

Enkele fragmenten…

“Since that first course, in 2000, I began meditating for two hours every day. It is not an escape from reality. It is getting in touch with reality. Without the focus and clarity provided by this practice, I could not have written Sapiens or Homo Deus.

The first thing I learned by observing my breath was that notwithstanding all the books I had read and all the classes I had attended at university, I knew almost nothing about my mind and I had very little control over it. Despite my best efforts, I couldn’t observe the reality of my breath coming in and out of my nostrils for more than ten seconds before my mind wandered away in thoughts, memories and dreams. Serious meditation demands a tremendous amount of discipline.

I definitely don’t think that meditation is the magic solution, to all the world’s problems. To change the world, you need to act, and even more importantly, you need to organise.

When dealing with the mysteries of the human mind, we should regard meditation as an additional valuable tool in the scientific toolkit.”

Lees ook:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

2 gedachten over “Yuval Noah Harari over meditatie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: