Onderwijs in Brussel is… 50 jaar geleden: het Vlaams Onderwijscentrum!

24 maart 2020, vandaag word ik 50. Het leek me daarom boeiend om eens terug te kijken naar een verre voorloper van het Onderwijscentrum Brussel, 50 jaar geleden…

Want inderdaad, de basis van wat vandaag het Onderwijscentrum Brussel is, werd reeds in de jaren ’70 gelegd. Zelfs nog iets vroeger… In 1967 werd immers het Vlaams Onderwijscentrum (VOC) in Brussel opgericht met als opdracht het Nederlandstalig onderwijs te promoten en te verdedigen. Het VOC was een initiatief van oa de Antwerpse burgemeester Craeybeckx, die samen met vele andere burgemeesters, bezorgd was over de situatie van de Nederlandse taal in Brussel. Gijs Garré zorgde voor de dagelijkse leiding.

De Nederlandse Cultuurcommissie (NCC) en daarna de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) namen geleidelijk de taken van het VOC over, dat in 2002 ophield te bestaan.

Het Vlaams Onderwijscentrum ontwikkelde heel wat initiatieven op twee niveaus: enerzijds informatie en promotie, anderzijds ondersteuning van de kwaliteit van het onderwijs.

Informatie en promotie

Het VOC nam heel wat initiatieven om de Brusselaars te informeren en het Nederlandstalig onderwijs te promoten.

Een belangrijk VOC-product dat tot op vandaag verder wordt uitgegeven door de VGC, is de Gids voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De Gids biedt een overzicht van het Nederlandstalig onderwijsaanbod. Het VOC lag ook aan de basis van de bekende affichecampagnes om ons onderwijs te promoten bij Nederlands-, Frans- en anderstaligen.

Kwaliteitsverbetering

Om bij te dragen tot de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs organiseerde het VOC openluchtklassen en pedagogische uitstappen. In de jaren ’90 ontwikkelde het VOC studiedagen en symposia omtrent het probleem van de taalverwerving in scholen en stimuleerde het wetenschappelijk onderzoek (in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel). Deze kwaliteitsondersteuning werd geleidelijk overgenomen door de VGC via Taalvaart, Bits², Schoolopbouwwerk Brussel,… die in 2008 samen het Onderwijscentrum Brussel werden.

Het Nascholingscentrum Brussel met leermiddelencentrum (één van de partners die in 2008 ook opgenomen werd in het Onderwijscentrum Brussel) werd in 1997 opgericht binnen het VOC met Werner Schrauwen als coördinator. Het Nascholingscentrum Brussel ontwikkelde specifieke nascholingen voor Brusselse leerkrachten en stelde via het leermiddelencentrum lesmaterialen ter beschikking van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Vandaag is deze nascholing opgenomen in het vormingsaanbod van het Onderwijscentrum Brussel en het leermiddelencentrum werd de onderwijsbibliotheek.

Dankzij deze initiatieven die hun oorsprong kenden 50 jaar geleden, kunnen we vandaag toekomstgericht blijven inzetten op de ondersteuning en vorming van stadsleerkrachten in Brussel

Lees ook dit artikel van Gijs Garré in Ons Erfdeel (jaargang 13, 1969 – 1970).

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

8 gedachten over “Onderwijs in Brussel is… 50 jaar geleden: het Vlaams Onderwijscentrum!

  1. Gelukkige verjaardag. We zijn van hetzelfde jaar . Ik ben een product van dat Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: