Onderwijs in Brussel is… burgerzin #corona

Ook in tijden van Corona staan onze Brusselse leerkrachten klaar voor de opvang van de leerlingen. Ze zorgen voor een kwalitatieve invulling van de opvang, stellen lespakketten samen voor de leerlingen thuis (die ze online verspreiden of zelfs in de brievenbus gaan steken), bereiden zich reeds voor op de herstart na de paasvakantie,…

Bij dit alles besteden de leerkrachten extra aandacht aan de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen, voor zichzelf, voor de leerlingen, voor hun omgeving. Directies zorgen ervoor dat externen de school niet binnen komen en ze organiseren zich zó dat slechts een minimum aantal leerkrachten zich dagelijks moet verplaatsen naar de school.

Brusselse ouders houden hun kinderen maximaal thuis. Dit vraagt voor veel ouders extra inspanningen omwille van hun professionele verplichtingen, hun soms beperkte woonruimte in de stad, het niet beschikken over een tuin, hun beperkte ervaring om schoolwerk goed op te volgen,… Toch houden de ouders zich aan de adviezen van de overheid en blijven de kinderen thuis.

De Brusselse onderwijsondersteuners (OCB, PBD, ONW, CLB) verplaatsen zich niet meer naar de school. Zo vormen ze geen gevaarlijk doorgeefluik van het virus in de scholen. Ze proberen op afstand toch de scholen de nodige hulp en ondersteuning te bieden. Voor het OCB betekent dit concreet:

  • Verbinding houden met de school en de leerkrachten;
  • Steun en/of ondersteuning bieden via het aanbieden van tips, materialen,…;
  • Noden binnen deze specifieke situatie in kaart brengen en zoeken naar antwoorden en oplossingen;
  • Begeleidingstaken op afstand opnemen (coachingsgesprek, voorbereiden van lessen, opmaken van planning voor na de paasvakantie,…).

Burgerzin zien we niet alleen in en rond onderwijs. De Brusselaars, jong en oud, nemen tal van initiatieven om elkaar te helpen. Via sociale media, BRUZZ, de gemeenschapscentra en vele andere kanalen zoeken Brusselaars verbinding met elkaar.

Om dit te ondersteunen startte de VGC “Brussels helps” op:

“Wat kun je doen om andere Brusselaars te helpen tijdens de coronacrisis? En hoe kun je zelf hulp vragen? Met ‘Brussels helps’ wil de VGC Brusselaars met elkaar in contact brengen.”

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: