Mediterende politici in de UK

Mijn blogbericht vandaag gaat niet over Urban Education of yoga bij kinderen en jongeren. Maar met de verkiezingen in het vooruitzicht en de vaak heftige reactieve stijl in politieke debatten, is dit mindfulnessproject bij Britse politici toch een blogbericht waard…

In 2014 vormde een groep Britse politici van verschillende politieke partijen de ‘Mindfulness All-Party Parliamentary Group’. Deze groep kwam bijeen om de potentiële voordelen van mindfulness in de samenleving te bespreken en ontwikkelde zelf een mindfulness-werking voor politici in het parlement.   Deze mindfulnesslessen werden vrijwillig gevolgd door meer dan 300 Britse parlementsleden van diverse politieke achtergronden én ongeveer 800 parlementair medewerkers. De populariteit van ‘Mindfulness in Westminster’ inspireerde ook andere landen en  mindfulness-programma’s werden geïntroduceerd in verschillende parlementen, waaronder Canada, Denemarken, Estland, Ierland, Nederland en Europa.

Vorige week (september 2023) verscheen een rapport over de werking van ‘Mindfulness in Westminster’ op basis van een zelfrapportage via diepte-interviews bij 20 deelnemende politici.

Het rapport bespreekt impact van mindfulness voor politici op 3 niveaus:

1. individuele voordelen (prestaties, focus en veerkracht)

De politici beschrijven de wekelijkse parlementaire mindfulnesslessen als een ‘rustpunt’, een ‘oase in de woestijn’. Het maakt hen gelukkiger, sterker, energieker en hoopvoller als ze terugkeren naar hun parlementaire activiteiten. Het verhoogt hun aandacht en mentale flexibiliteit.

“In an increasingly frantic and complex world, mindfulness allows me to step into the moment and be present – and the importance of doing that should not be underestimated.”

Doreen Lawrence, Baroness Lawrence of Clarendon OBE

2. impact op de relaties en interacties met anderen (tijd nemen, luistervaardigheden, omgaan met verschillende meningen en verbinding)

Politici stellen vast dat mindfulnesstraining impact heeft op hun interpersoonlijk gedrag: effectiever communiceren, aandachtiger luisteren en meer empathie.

“It’s a blessed gift to be able to create that half-asecond difference between an immediate reaction and a response.”

Chris Ruane, Member of the British Parliament for 20 years and founder of the UK All-Party Parliamentary Group on Mindfulness

3. invloed op de politieke cultuur (debatcultuur, polarisatie, universele waarden)

Politici ervaren dankzij mindfulness een grotere openheid voor alternatieve standpunten en de bereidheid om te zoeken naar gemeenschappelijke gronden. Ze zien een vriendelijker soort politiek met meer respect en bedachtzaamheid.

“Mindfulness might create the space in you to think a little more openly about how you interact with other people and other things…”

Kate Parminter, Baroness Parminter

In de conclusies wordt de wens uitgesproken om mindfulness in het parlement verder toegankelijk en kwaliteitsvol uit te bouwen en te ondersteunen via wetenschappelijke opvolging. Parlementslid Lord Alan Howarth zegt hierover nog het volgende: “Het wederzijds respect, de bereidheid om te luisteren, de vriendelijkheid, het open-minded zoeken naar elkaar begrijpen, zijn de cruciale fundamenten voor een betere politiek en worden door een mindfulnesspraktijk ontwikkeld en ondersteund.”

Je kan hier het volledige rapport downloaden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

2 gedachten over “Mediterende politici in de UK

Plaats een reactie