Stille zones op school? (Raad VGC, 10 november 2023)

Op de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 10 november 2023 kwam oa een onderwijsvraag aan bod over ‘het belang van momenten van stilte op school’ en ‘de creatie van stille zones’. Het is zeker een waardevol thema dat ook als advies aan bod komt in het rapport Brinckman: Advies 8 Creëren van een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving: “Regelmaat en rust zijn basisvoorwaarden voor groei. Een rustige, veilige en overzichtelijke school- en klasomgeving biedt de noodzakelijke voedingsbodem voor de cognitieve, affectieve en sociale groei van de leerlingen”.

Collegelid Gatz benadrukt in zijn antwoord dat bijkomend onderzoek nodig is rond dit thema om de juiste keuzes en beslissingen te kunnen maken. Niettegenstaande heeft de VGC de voorbije jaren de ambitie getoond om duurzame, kwaliteitsvolle en multifunctionele schoolgebouwen te realiseren. Duurzaamheid betekent niet enkel energiezuinig, maar ook op een duurzame manier omgaan met akoestiek. Het bouwen van een prettige leef- en leeromgeving voor leerlingen en leerkrachten is een belangrijke doelstelling.

Naast de grote bouwprojecten verwijst het collegelid ook naar de kleinere projecten zoals ‘Renovatie leraarskamer’ (creëren van rust tijdens lesvrije momenten), ‘Renovatie refter’ (creëren van een rustige eetomgeving), ‘BuitenSpel’ (creëren van speelplaatsen met stille zones), ‘mobiele leesmeubels’ (creëren van een rustige leesomgeving),… Scholen kunnen voor deze projecten een financiële ondersteuning van de VGC krijgen en ook gebruik maken van de pedagogische ondersteuning van het OCB, MOS en de expertise van FIX,…

Tenslotte geeft het collegelid aan dat er nog geen richtlijnen van Vlaanderen zijn over luwteplekken, maar er zijn heel wat inspirerende instrumenten, leidraden en literatuur beschikbaar.

Je kan het volledig debat lezen in dit verslag.

Een overzicht van alle onderwijsdebatten in de VGC Raad vind je hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Stille zones op school? (Raad VGC, 10 november 2023)'

Plaats een reactie