OCB-onderwijsdag 2023

Op 21 juni 2023 nodigde het Onderwijscentrum Brussel (OCB) directies, onderwijsbegeleiders en bredeschoolcoördinatoren uit voor de jaarlijkse OCB-onderwijsdag. Ik startte met het toelichten van enkele accenten in de OCB-werking. Daarna verzorgde Katelijne Van Lommel een boeiende lezing over ‘gedrag als een vorm van communicatie’. Minister Gatz sloot de voormiddag af met enkele acties van de VGC rond dit thema. Een kort verslag…

Op 21 juni kon ik natuurlijk niet anders dan starten met de Internationale Yogadag. De Verenigde Naties willen met deze dag mensen en landen stimuleren om “gezondere keuzes te maken en een levensstijl te hanteren die een goede mentale en fysieke gezondheid bevordert.” Ik parafraseerde een uitspraak van Thich Nhat Han, oprichter van de Wake Up Schools: “Brussels teachers will change the world”.

Bij de toelichting over de OCB-werking kwamen 3 luiken aan bod:

Ondersteuning

Volgend schooljaar zullen de OCB-ondersteuners een 130-tal scholen begeleiden.  Taalbeleid, taalonderwijs en omgaan met meertaligheid blijven de meest voorkomende thema’s.  Maar er zijn ook heel wat ondersteuningsvragen rond armoede, MOS en leer-, klas- en schoolklimaat.

Vorming

Volgend schooljaar biedt het OCB verschillende vormingen aan over leesonderwijs, een vorming over armoede en executieve functies, een traject voor mentoren in het kader van aanvangsbegeleiding, vormingen over outdoor learning, STEM, partnerschap met ouders én een actiedag leerlingenparticipatie.

Projecten

Het OCB heeft tenslotte nog verschillende projecten…

Er werd concreter ingezoomd op de hervorming van de bredeschoolwerking, het nieuwe project GeneratieBXL en het aanbod Lego Education.

Daarna nam Katelijne Van Lommel ons mee in een inspirerend en soms confronterend verhaal over leerlingengedrag en verfijnde pedagogiek. Ze hield een pleidooi voor interdisciplinaire kennis en ons eigen weten als basis om (moeilijk) gedrag te begrijpen en er mee om te gaan. Ze beschreef moeilijk gedrag als ‘signaalgedrag’ en in de aanpak schoof ze co-regulatie en verbinding naar voren als cruciale pijlers.

In haar boeken wordt haar visie en de vertaling ervan naar de praktijk uitvoerig behandeld.

Minister Gatz gaf in zijn slotwoord een overzicht van enkele belangrijke initiatieven vanuit de VGC: de werking leer-, klas- en schoolklimaat van OCB; de ontwikkeling van een expertisecentrum in de schoot van Kasterlinden en Zaveldal; de initiatieven Kans, Abrusco, Time-in,…

Hieronder vind je de presentatie van het eerste deel (de werking van OCB 23 – 24). Op de website van OCB kan je een nieuwsbericht lezen: “OCB-Onderwijsdag 2023 legt de nadruk op leerlinggedrag.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie