“Praten over seks in Brusselse scholen kan gevoelig liggen.” – Hans Vandecandelaere

Auteur, journalist en stadsgids Hans Vandecandelaere blijft verderschrijven aan zijn reeks ‘Hyperdivers Brussel’. Zo plaatste hij twee actuele afleveringen online over religieuze en culturele gevoeligheden op school: “Let’s talk about sex. But how?” (18 september 2023).

Zijn verhaal gaat over religieuze en culturele dogma’s, openheid, verbod, schaamte, plezier, verplichte of vrijblijvende voorlichting, handelingsverlegenheid bij leraren,…

Wat kan het onderwijs betekenen? Hoe ontmijn je gevoeligheden in hyperdiverse klassen en zorg je ervoor dat elke leerling zich behaaglijk voelt en aan bod komt?

Ik leg de vraag aan de jongeren en jongvolwassenen zelf voor en ik hoor opvallend veel consensus. Iedereen is het ermee eens dat voorlichting belangrijk is. Het is eerder de taal, de inhoud en de pedagogische aanpak die in vraag worden gesteld. Aandacht hebben voor het verschil is een andere claim. Aftastend met open vragen beginnen en niet vanuit het eigen culturele denkpatroon dat alles moet kunnen.

Lees de artikels via onderstaande linken:

Een volledig overzicht van alle onderwijsbijdragen in ‘Hyperdivers Brussel’ lees je in Onderwijs in een hyperdivers Brussel…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over '“Praten over seks in Brusselse scholen kan gevoelig liggen.” – Hans Vandecandelaere'

Plaats een reactie