Onderwijs in een hyperdivers Brussel…

Auteur en stadsgids Hans Vandecandelaere onderzocht de voorbije jaren de impact van de hyperdiversiteit in Brussel op huisvesting, armoede, gezondheidszorg, cultuur, religie, economie, ouderen, jongeren én ook onderwijs. Hij vertaalde 160 interviews, recente studies en zijn observaties in de reeks ‘Hyperdivers Brussel in 42 afleveringen’. Voor onderwijs sprak hij ook met het Onderwijscentrum Brussel en liet hij zich inspireren door deze blog Urban Education.

Afleveringen 33 tot 38 verkennen hyperdiversiteit in het leerplichtonderwijs…

Topscholen en zinkende schepen (aflevering 33) gaat over onderwijskwaliteit, diverse leerlingen en het lerarentekort. De kloof én de verbinding tussen school en ouders komt aan bod in De schoolpoort als grens (aflevering 34). In ‘Êtes-vous belge comme nous, monsieur?’ (aflevering 35) verkent hij de wereld van Brusselse kinderen en jongeren. Landstalen op school (aflevering 36) benoemt de uitdagingen op het vlak van taalonderwijs en meertaligheid, en Talenknobbels (aflevering 37) gaat op zoek naar initiatieven en visies over meertalig onderwijs. In Timmeren aan de weg (aflevering 38) worden enkele kleine en grote innovaties voorgesteld die willen bijdragen aan goed onderwijs in een hyperdiverse omgeving.

Maar ook heel wat andere afleveringen helpen ons om het onderwijs in Brussel anders te bekijken én beter te begrijpen.

In zijn laatste aflevering Samenleven besluit Hans Vandecandelaere als volgt:

Waarover moeten we het in hyperdivers Brussel eens zijn en waarover mag het botsen? Samenleven veronderstelt geen gedeelde waarden en normen, maar er moet wel een consensus zijn over de basisprincipes. En verder is het een zaak van mensenwerk, stedelijke pedagogie, learning by doing, telkens opnieuw, en liefst op een zo lokaal mogelijk niveau.

Lees alle afleveringen van de reeks hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: