‘Kansrijk opgroeien’ betekent samenwerken

In het laatste nummer van Kleuters & Ik (nr.4, 2023) staat een opiniestuk van Bruno Vanobbergen (administrateur-generaal van het Agentschap Opgroeien en voormalig kinderrechtencommissaris) over kansrijk opgroeien: “Net zoals alle rechten van kinderen aan elkaar vastgeknoopt worden, moeten ook alle beleidsdomeinen zich samen achter het recht op kansrijk opgroeien van alle kinderen scharen.”

Vanobbergen houdt een pleidooi om in te zetten op kwaliteitsvolle transities (zie concept educare op deze blog) en te groeien naar geïntegreerde samenwerking (zie concept transformationele samenwerking op deze blog). Een verregaande samenwerking en afstemming tussen de verschillende beleidsdomeinen is nodig om een optimale omgeving te creëren met maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen.

Hij benadrukt dat het uitbouwen van zo’n kansrijke omgeving tijd, opvolging én begeleiding vraagt. We kunnen ons hierbij laten inspireren door een aantal mooie praktijken in Vlaanderen en Brussel…

De VGC in Brussel steunt met de entiteit Gezin en de entiteit Onderwijscentrum Brussel ten volle de ambitie beschreven in dit opiniestuk.

Je kan het tijdschrift ‘Kleuters & Ik’ raadplegen in de onderwijsbibliotheek van het Onderwijscentrum Brussel.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie