Het Onderwijscentrum Brussel en tijdelijke noodoplossingen voor het lerarentekort?

Na de sluiting van enkele klassen in de Schaarbeekse basisschool Hendrik Conscience organiseerde Brussels minister Sven Gatz overleg tussen de inrichtende macht van de school en het Onderwijscentrum Brussel (OCB) om een noodoplossing uit te werken.

“De oplossing voorziet in de steun van het OCB in de vorm van co-teaching, en dat totdat een nieuwe leerkracht zal starten.”

(Uit De Standaard, 19 maart 2024)

Deze extra inspanningen door het Onderwijscentrum Brussel, zorgen voor gelijkaardige vragen uit andere Brusselse scholen.  Maar zoals minister Gatz benadrukte, kunnen we “niet voor elk soortgelijk probleem meteen een oplossing gaan vinden.”

Het OCB zette de voorbije jaren, naast haar reguliere ondersteuning op meer dan 130 scholen, al heel wat personeelskracht in om in te spelen op de actuele uitdagingen in het Brussels onderwijs én wil dit ook blijven doen. Één van de basisprincipes van het OCB is: we willen er zijn, ook en vooral als het moeilijk gaat… (zie “De kracht van een begeleider,  principe 10”). Het verhaal in deze Schaarbeekse school is immers geen uniek verhaal, maar is voor het onderwijs in Brussel een dagelijkse uitdaging.

De problemen waarvoor OCB haar reguliere begeleiding tijdelijk on hold kan zetten, zijn:

  1. Plotse en urgente situaties door het leerkrachtentekort;
  2. De intensieve begeleiding op de werkvloer van nieuwe zij-instromers;
  3. Belangrijke leerachterstanden die de verdere schoolloopbaan bij (groepen) leerlingen onder druk zetten.

Deze specifieke werking is steeds tijdelijk, gebeurt op basis van intensief overleg met alle betrokkenen en krijgt invulling op maat van de noden van de school enerzijds en de mogelijkheden van de OCB-ondersteuner anderzijds. 

Natuurlijk is het vooral ook belangrijk om te blijven zoeken naar duurzame oplossingen:

Ik wil dit blogbericht ook gebruiken om heel veel waardering uit te spreken voor de Brusselse directies en leerkrachten, én om mijn eigen medewerkers van OCB oprecht te bedanken voor hun inzet en bereidheid om permanent te schakelen in hun opdracht en takenpakket.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie