We zijn allemaal ademhalingsexperts, want we doen het 20.000 keer per dag…

Je hebt een stressvolle dag gehad, je bent moe, de leerlingen in je klas doen niet wat je van hen verwacht… Zou je niet willen dat je een magische formule had om snel tot rust te komen?

Welnu, er is onderzoek dat ons hierop antwoord biedt… hanteer een ademhalingstechniek. Dankzij ademhalingsoefening kan je binnen enkele minuten je zenuwstelsel kalmeren en emoties onder controle houden (lees meer Pranayama).

We weten natuurlijk allemaal hoe we moeten ademen. We doen het meer dan 20.000 keer per dag. We staan er vaak niet bij stil welke impact ademhaling kan hebben op gedrag, emoties en mentale en fysieke gezondheid (hartslag, bloeddruk, emoties, concentratie, geheugen,…). Ademhalingspatronen beïnvloeden belangrijke delen van de hersenen. Onze neuronen reageren op het ritme van de ademhaling: wanneer we de ademhaling veranderen, kunnen we de activiteit van de hersencellen beïnvloeden.

Dus ademhaling kan ons helpen om onze leven en functioneren in handen te nemen.

Onderzoek toont aan dat verschillende emoties geassocieerd zijn met verschillende ademhalingspatronen én als je je ademhaling verandert, kun je ook je emoties veranderen.  Daarom is het zo belangrijk om met kinderen rond ademhaling te werken.  Het kan hen vandaag en morgen helpen om hun gedrag en hun emoties te sturen, en om veerkrachtig en weerbaar in het leven te staan.

Bijvoorbeeld:

Het vertragen van het ritme van je ademhaling, vooral je uitademingen, kan ontspanning bevorderen. Het kalmeert je hartslag en stimuleert de nervus vagus, die van de hersenstam naar de buik loopt (parasympathische zenuwstelsel). Je wordt rustiger, je voelt je beter, je krijgt meer controle over je emoties en je denken… Adem in (tel tot vier) en probeer dan tijdens het uitademen langer uit te ademen dan je hebt ingeademd (tel tot acht). Doe dit enkele keren met je ogen dicht en observeer het effect.

Lees meer:

(geïnspireerd op een artikel en onderzoek van Emma Seppälä, PhD)

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'We zijn allemaal ademhalingsexperts, want we doen het 20.000 keer per dag…'

Plaats een reactie