Onderwijscentrum Brussel, anno 2024

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) maakt van beleidsperiode tot beleidsperiode evoluties door (zie historiek onderwijsbegeleiding in Brussel vanaf 1989 en de managementplannen van OCB vanaf 2010).

Naar het einde van een termijn is het interessant om even een foto te maken van de huidige werking. In deze laatste beleidsperiode (met collegelid Gatz als beleidsverantwoordelijke) werden de concepten ‘Urban Education’ en ‘opleiding en ondersteuning van stadsleerkrachten’ geïntroduceerd als pijlers van de werking van OCB. De centrale thema’s werden afgebakend tot krachtig taalvaardigheidsonderwijs Nederlands, omgaan met meertaligheid, ouderbetrokkenheid, breed leren, omgaan met armoede, verbindend leer-, klas- en schoolklimaat en transities.

Vandaag kan je de werking als volgt samenvatten…

Ondersteuning van het leerplichtonderwijs als kernopdracht

Het OCB zet in de eerste plaats in op intensieve ondersteuningstrajecten in het basisonderwijs en secundair onderwijs met focus op de kernthema’s van Urban Education én met aandacht voor actuele noden en prioriteiten. Een voltijdse onderwijsondersteuner begeleidt maximaal een drietal scholen, waardoor een intensieve aanwezigheid op school (tot op de klasvloer) mogelijk wordt.

Het OCB ontwikkelt nieuwe begeleidingsstrategieën om in te spelen op actuele uitdagingen zoals het lerarentekort, de aanwezigheid van veel zij-instromers en starters, grote leernoden bij (groepen) leerlingen,…

Het OCB biedt schooloverstijgende vormingen (intervisies, lerende netwerken) aan als aanvulling op de lokale begeleiding.

Het OCB werkt aan operationele en functionele samenwerkingsafspraken met alle relevante (onderwijs)ondersteunende partners met het oog op een betere dienstverlening aan de scholen en een maximaal rendement van de beschikbare personeelskracht.

Andere aanvullende initiatieven

1. Inhoudelijke ondersteuning van de VGC-speelpleinen, Brede School, organisatie Talentboost en MOS-Brussel
  • De VGC-speelpleinen worden in de eerste plaats ondersteund vanuit de VGC-administratie en de Vlaamse Dienst Speelpleinen (VDS). Het OCB neemt een aantal aanvullende ondersteunende taken op.
  • De Brusselse Brede Scholen worden ondersteund vanuit de dienst Stedelijk Beleid van de VGC-administratie. Het OCB ondersteunt het onderwijsthema breed leren en kan op vraag van Stedelijk Beleid haar onderwijsexpertise delen met de Brede Scholen.
  • Sinds 2005 organiseert het OCB jaarlijks de Talentboost/Zomerschool, een aanbod om de taalvaardigheid Nederlands van kinderen te versterken met focus op anderstalige nieuwkomers (6 – 12 jaar).
  • Met MOS-Brussel werkt het OCB aan duurzaamheidseducatie op scholen.

Daarnaast zijn er nog verschillende projecten en initiatieven zoals het KLIK-project met BRUZZket, de ondersteuning van taaltutoren of het organiseren van acties voor leerkrachtBXL.

2. Expertise delen en de onderwijsbibliotheek
  • Het OCB ontwikkelt heel wat expertise en praktijkervaringsdeskundigheid over Urban Education. Deze expertise wordt op verschillende manieren beschikbaar gemaakt voor het werkveld (bv. vertaling naar concrete praktijken, lesmaterialen, acties…).
  • De onderwijsbibliotheek beschikt over een uitgebreide en actuele collectie les- en leermaterialen, achtergrondliteratuur, prentenboeken en toetsmateriaal. Het Brusselse onderwijsveld maakt intensief gebruik van dit aanbod.

De werking van het OCB krijgt vorm vanuit expertise en praktijkervaring op het vlak van…

  • belangrijke grootstedelijke onderwijsinhouden (taalonderwijs; omgaan met meertaligheid; ouderbetrokkenheid; breed leren; omgaan met armoede; verbindend leer-, klas- en schoolklimaat en transities – lees ook hier);
  • onderwijsbegeleiding (met een unieke insteek, oa intensief, nabij, op maat van lokale noden – lees ook hier).

Het brede kader waarbinnen het OCB haar werking verankert, is het drieluik van Biesta: kwalificatie, socialisatie en subjectificatie. Lees er hier meer over.

Door de intensieve aanwezigheid van de medewerkers op het werkveld heeft het OCB zicht op en voeling met wat leeft en beweegt in de Brusselse onderwijswereld. Deze unieke positie tussen beleid, praktijk en wetenschap (zie ook hier), geeft het OCB een centrale rol binnen het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Meer info op de OCB websites…

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie