Breathe For Change, toolkits

update 8 februari 2024

Uit het proefschrift van Dr. Ilana Nankin bleek een verband tussen het welzijn van leraren en effectief lesgeven. Ze raakte geïnspireerd om actie te ondernemen en richtte Breathe For Change op. Breathe For Change ontwikkelt expertise, materialen en programma’s over yoga, mindfulness en sociaal emotioneel leren in onderwijs (website en blog).

Hieronder kan je meer lezen over de verschillende toolkits van Breathe for Change.De toolkits zijn toepasbaar voor de verschillende leeftijden van het leerplichtonderwijs én volwassenen.

De Trauma-Informed-Strategies Toolkit (februari 2024, ENG) verzamelt 10 strategieën om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren in je klas en school (bv. kalmtezones, beweging,…). Je kan de toolkit hier downloaden.

De Breathe For Presence Toolkit (december 2023, ENG) biedt activiteiten aan om gefocust te blijven in het hier en nu. Deze mindfulness-oefeningen stimuleren bewustzijn, aanwezigheid, relaties en aandacht. Je kan de Toolkit hier downloaden.

De Breathe For Gratitude Toolkit (november 2023, ENG) bevat een waaier aan activiteiten om een cultuur van waardering te creëren in de klas en op school. Door meer ruimte te creëren voor erkenning in het dagelijks leven en lesgeven, bouw je aan een positief en verbindend leer- en leefklimaat. Je kan de Toolkit hier downloaden.

Met de Breathe For Creativity Toolkit (oktober 2023, ENG) kan je creativiteit en inspiratie bij de leerlingen (en jezelf) stimuleren: je creatieve superkrachten ontdekken, obstakels overwinnen, zelfexpressie omarmen en je flow vinden. Deze toolkit bestaat uit 21 pagina’s met mindfulness- en zelfexpressiestrategieën voor zowel leerlingen (KO, LO, SO) als leerkrachten. Je kan de Toolkit hier downloaden.

Bij de start van het nieuwe schooljaar stelde Breathe for Change de nieuwe Toolkit Breathe for Beginnings samen (september 2023, ENG). De activiteiten in de Toolkit kan je gebruiken bij de start van het nieuwe schooljaar om te werken aan een veilig en verbindend klasklimaat. Het is een verzameling van verbindende activiteiten, ademhalings- en yogaoefeningen. Er worden ook tips gegeven voor verschillende leeftijden en doelgroepen. Je kan de Toolkit hier downloaden.

Een toegankelijk overzicht van “yoga, meditatie en mindfulness in de klas” op deze blog, vind je via deze Leeswijzer.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel