Aanvullende inzichten op het vlak van implementatie van mindfulness op school (onderzoek)

Ook al weten we uit onderzoek dat yoga, meditatie en mindfulness waardevol kunnen zijn voor kinderen en jongeren, toch blijkt implementatie op school- en klasniveau eerder moeizaam te verlopen (zie oa deze eerdere blogberichten hierover Mindfulness op school, probleem van implementatie? (onderzoek) en Factcheckers: meditatie een vak op school? en Myriad-onderzoek en reflecties over het Myriad-onderzoek en Starten met Yoga, meditatie en mindfulness op school).

Een nieuw onderzoeksrapport (2024*), dat verder bouwt op de data van het grootschalige Myriad-onderzoek, geeft ons enkele aanvullende inzichten over de implementatie van mindfulness op school. De studie keek naar factoren op lerarenniveau die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de implementatie van mindfulness-programma’s in onderwijs: (1) de impact van het stressniveau van leraren, (2) het onderling vertrouwen van de leraar met zijn collega’s en de directeur en (3) de verwachtingen van de leraar bij de start van het mindfulnessprogramma.

Uit de resultaten (steekproef bij Britse leerkrachten secundair onderwijs, N = 81), bleek dat leraren die zich meer gesteund voelden door hun directeur, het mindfulnessprogramma beter implementeerden. Leraren die vooraf met hoge verwachtingen keken naar het programma, bleken meer vertrouwen te hebben bij het uitvoeren van het programma. Bij leraren met hoge stress ten aanzien van de uitvoering van het programma, leidde een intensievere training tot een hogere kwaliteit van de implementatie.

Deze resultaten benadrukken vooral dat we leraren moeten erkennen en betrekken als actieve deelnemers en dat geloof in een programma, een ondersteunend team en training een positieve impact kunnen hebben op een kwaliteitsvolle implementatie.

(*) Je kan hier het onderzoeksrapport downloaden:

Summer S. Braun, Mark T. Greenberg, Robert W. Roeser, Laura J. Taylor, Jesus Montero-Marin, Catherine Crane, J. Mark G. Williams, Anna Sonley, Liz Lord, Tamsin Ford, Willem Kuyken, Teachers’ stress and training in a school-based mindfulness program: Implementation results from a cluster randomized controlled trial, Journal of School Psychology, Volume 104, 2024, 101288, ISSN 0022-4405

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Aanvullende inzichten op het vlak van implementatie van mindfulness op school (onderzoek)'

Plaats een reactie