BRUXSEL BABEL – MEERTALIGHEID IN BRUSSEL, memorandum 2024

Onder leiding van Philippe Van Parijs verspreidde de Brusselse Raad voor Meertaligheid (waar ik ook deel van mag uitmaken) haar memorandum voor de verkiezingen van 2024.

Het memorandum bestaat uit twee delen: (1) een uitgebreid rapport, wetenschappelijk en met data onderbouwd en (2) een lijst van beleidsaanbevelingen voor de verschillende beleidsniveau.

Rapport

Het rapport analyseert de meertalige context van Brussel en zoekt naar antwoorden binnen de verschillende levensdomeinen van de burger.  Onderwijs neemt een belangrijke plaats in in het rapport (p. 31 – 49). Het gaat in dit deel oa over het belang van thuistaal, de zoektocht naar vormen van meertalig onderwijs, schoolkeuze als een dilemma voor ouders, gedeelde uitdagingen ongeacht de taalgemeenschap, groeikansen voor het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs,… 

Lees het rapport hier.

“Brussel bereidt zich voor op de meertalige samenleving. Meertaligheid zal aan de tweetaligheid bijdragen.”

Philippe Van Parijs in Bruzz

Aanbevelingen

Vanuit de opgebouwde inzichten uit het rapport formuleert de Raad voor Meertaligheid aanbevelingen om te groeien naar een volwassen meertalig Brussel.  Ook voor onderwijs zijn er belangrijke adviezen. 

Federaal
  1. Tweetalige scholen. De mogelijkheid blijven onderzoeken om tweetalige scholen op te
    richten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van de restbevoegdheden van de
    Federale Staat.
Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscommissie
  1. Gezinstaalbeleid. De kanalen van Opgroeien, kinderopvang en scholen gebruiken om ouders te helpen om binnen het gezin een actieve rol op te nemen ten aanzien van de (taal)ontwikkeling van hun kinderen die zowel de versterking van de thuistalen als het leren van de schooltaal en andere materies ten goede komt.
  2. Schoolkalender. De zomervakantie inkorten zoals in Nederland en de Franse Gemeenschap en de vakantieperiodes laten gelijklopen, onder meer om de summer learning loss te beperken, om de ontwikkeling van CLIL in Franstalige en Nederlandstalige scholen en de daarvoor nodige leerkrachtenmobileit te vergemakkelijken.
  3. OCB. Het Onderwijscentrum Brussel blijven steunen om geschikte modellen uit te werken voor verschillende scholen, van meertalig onderwijs tot taalstimulering buiten de school(m)uren (én créer, au sein de l’administration de la Communauté française ou de la Commission communautaire française un organe analogue au Onderwijscentrum Brussel focalisé sur les défis spécifiques rencontrés par l’enseignement bruxellois).
  4. Immersie uitbreiden. Meertalig onderwijs van het type CLIL uitbreiden naar het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel en meer uren in de CLIL-doeltaal toelaten in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel.
  5. Netwerk van leerkrachten. In samenwerking met de Franse Gemeenschap een bicommunautair netwerk opzetten van leerkrachten die binnen de talige diversiteit van Brussel werken.
  6. Meer weten. Financiering van een wetenschappelijke evaluatie van de verschillende vormen van omgang met taaldiverse klassen.
  7. PISA voor Brussel. Een gedifferentieerde toegang tot de resultaten van het Brusselse onderdeel van de PISA- en PIRLS-enquêtes mogelijk maken.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  1. Leerkrachtennetwerk. De oprichting van een bi-communautair netwerk van Brusselse lerarenteams ondersteunen die binnen de talige diversiteit van Brussel werken.

Lees alle aanbevelingen hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “BRUXSEL BABEL – MEERTALIGHEID IN BRUSSEL, memorandum 2024

Plaats een reactie