‘Burn-out is een correcte werking van ons wonderlijk systeem.’ (leestip)

We staan maatschappelijk voor enorme uitdagingen. Ons schoolsysteem staat onder druk om oplossingen te vinden om kinderen veilig en evenwichtig te laten opgroeien. We staan voor de uitdaging om in deze overprikkelde en snel veranderende wereld in evenwicht te blijven.

Moeten we als school vooral rekening houden met de gemiddelde leerling of juist kijken naar de leerlingen die zich moeilijker kunnen aanpassen? Als arts kan ik enkel vaststellen dat hoe inclusiever onze school is, hoe veiliger, stimulerender en efficiënter dit wordt voor leerlingen.

Op school moet een evenwicht gevonden worden tussen focus en het tot rust laten komen van het overprikkelde brein van de leerling. Alleen als daar een balans is gevonden, kan de leerling zich veilig voelen en een eigen identiteit ontwikkelen.

School mag gerust wat meer op de jeugdbeweging gaan lijken, waar kinderen vrij zijn om zichzelf – met vallen en opstaan – te leren kennen. Waar ze spelenderwijs leren waar ze goed in zijn, wat ze graag doen en waar ze energie van krijgen.

Uit: Uitgeblu(t)st van Luc Wachtelaer, p. 98 – 99

In het boek Uitgeblu(t)st (2023) beschrijft dokter Luc Wachtelaer (huisarts en coördinator van de burn-outtrajecten in het Medisch Centrum Ternat) hoe langdurige stress, zowel op het werk als in de privésfeer, impact heeft op ons functioneren en op wie we zijn. Hij beschrijft de systemen die hierdoor uit evenwicht geraken (informatieverwerking in de hersenen, stresshormonen in het lichaam, elektrische huishouding in de hersencellen) en gaat op zoek hoe we die opnieuw in balans kunnen krijgen. Dit boekje helpt bij het (h)erkennen en begrijpen van burn-out, en biedt ook houvast bij herstel en preventie (zowel voor de patiënt als de omgeving).

De aanpak die hij vanuit zijn jarenlange ervaring voorstelt, omvat drie sporen om de informatieverwerking te herstellen, de stresshormonen te kanaliseren en de overprikkeling van onze hersencellen onder controle te krijgen:

  • psychotherapie met positieve psychologie als insteek;
  • bewegingstherapie;
  • relaxatietherapie met technieken uit de yoga (oa ademhaling, meditatie, mindfulness, massage,…).

Zowel bij herstel als bij de preventieve aanpak, pleit Luc Wachtelaer om onze kwetsbaarheden zoals gevoeligheid, perfectionisme, ADHD, ASS, verantwoordelijkheidsgevoel,… (en het gedrag dat daaruit is ontstaan) te leren kennen, te erkennen en in te zetten als kracht.

Ook al is dit boek niet geschreven in functie van kinderen en onderwijs, toch biedt het heel wat inzichten waar we ook in onderwijs mee aan de slag kunnen gaan (zie ook het citaat waarmee ik dit blogbericht startte).

VGC en OCB werken samen met het Medisch Centrum Ternat van dokter Luc Wachtelaer.

Meer leestips op deze blog vind je hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over '‘Burn-out is een correcte werking van ons wonderlijk systeem.’ (leestip)'

Plaats een reactie