Moedertaal, een recht voor kinderen!

Het is weer 20 november… internationale Kinderrechtendag. Ook het spreken van de eigen taal is een recht!

Artikel 30 Eigen taal en cultuur

Kinderen met een taal en cultuur die anders is dan van de meeste mensen in het land worden een minderheid genoemd. Minderheden hebben recht op hun eigen taal, cultuur en godsdienst (Unicef).

…maw kinderen mogen hun eigen godsdienst beleven en naast het Nederlands ook hun eigen taal spreken. De overheid moet ervoor zorgen dat dat kan. Deze kinderen mogen niet slechter behandeld worden omdat ze er misschien anders uitzien of thuis een andere taal spreken.

Meer over kinderrechten kan je hier lezen: Het Kinderrechtenverdrag (meer dan een leestip).

Joachim VANDEVELDE schreef een masterscriptie (2021) onder begeleiding van Prof. Lemmens over dit thema. Hij maakte hierbij een analyse van het recht op onderwijs in het internationaal recht en de openheid ten aanzien van de thuistaal van minderheden.

Kinderen met een andere thuistaal hebben wel een gelijkwaardige toegang tot onderwijs, maar als zij de onderwijstaal niet machtig zijn kan er nauwelijks sprake zijn van een effectief recht op onderwijs. Hij maakt de vergelijking met personen met een handicap, die ook niet volledig van hun recht op onderwijs kunnen genieten, en de plicht tot aanpassingen op systeemniveau en de plicht tot redelijke aanpassingen op individueel niveau. Zo zou de thuistaal als redelijke aanpassing in het onderwijs binnengebracht kunnen worden ter ondersteuning van de schooltaal, zodat deze kinderen effectief volledig kunnen genieten van hun recht op onderwijs.

Je kan deze masterproef hier downloaden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Moedertaal, een recht voor kinderen!'

Plaats een reactie