Onderwijsnieuws in Brussel, 1 september 2021

Dit verscheen op 1 september in de media over het onderwijs in Brussel

Uitdagingen voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Kortere vakantie, meer leerkrachten en de lat omhoog: de uitdagingen voor dit schooljaar: Sophie Allein, directeur van het GO! Atheneum Etterbeek, Els Lenaerts, lerares in de Vier Winden Basisschool in Molenbeek, Bruno De Lille, directeur scholengroep Sint-Goedele en minister Gatz, bevoegd voor onderwijs in Brussel, praten over de uitdagingen van het onderwijs in Brussel.

School en mobiliteit

Metro, te voet of het skateboard: zo gaan deze Brusselse jongeren naar school: Zowat 250.000 kinderen vertrekken vandaag weer naar een Brusselse school. Ze komen van binnen en buiten de stad…

Leerkrachtentekort

Vooral in Brussel geven veel startende leerkrachten er de brui aan: Het Brussels Gewest heeft hogere uitstroomcijfers. Van de tijdelijk tewerkgestelde leraren onder de 30 jaar in het secundair onderwijs in Brussel stopte 23,9 procent tussen 2015 en 2020. Dat is meer dan in Limburg (20,3 procent), Antwerpen (19,8 procent), Oost-Vlaanderen (18,8 procent) en West-Vlaanderen (18,5 procent). Over het leerkrachtentekort zeggen VUB-onderzoekers Bram Spruyt en Filip Van Droogenbroeck het volgende: “De belangrijkste verklaring zijn de selectie-effecten: Mensen bij wie de job als leraar hun eerste loopbaankeuze was en die een hoge intrinsieke motivatie hebben, maken de grootste kans om ook effectief leraar te blijven.” in dit interview: ‘We maken te weinig reclame voor het lerarenberoep’. Én Bruno De Lille, directeur scholengroep Sint-Goedele, vraagt een andere aanpak voor het leerkrachtentekort.

Van privésector naar de klas: ‘Ik heb veel opgeofferd, maar nog geen dag spijt gehad’: Drie getuigenissen van zij-instromers in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Corona, mondmaskers en vaccineren + nieuwe school Campus Kompas

Sven Gatz start schooljaar met mondmasker en sensibiliseringscampagne: Brussels minister Sven Gatz is het schooljaar gestart op de nieuwe school Campus Kompas in Schaarbeek. Daar kon hij vaststellen hoe de gezondheidscrisis in het Brussels gewest nog steeds voor een ongewone terugkeer naar school zorgt. Zie ook: Nieuwe scholencomplex in Schaarbeek biedt plaats aan 1.000 leerlingen en Minister Sven Gatz: ‘Zuur dat we in Nederlandstalige scholen niet kunnen versoepelen’.

En… Meester BRUZZ @ Maria Assumpta Lyceum Laken: BRUZZ startte het nieuwe schooljaar op met de BRUZZ-bus op de speelplaats van het Maria Assumpta Lyceum in Laken: een hele verzameling aan interviews en reportages met leerkrachten, leerlingen en ondersteunend personeel.

…met oa dit interview met OCB-onderwijsondersteuner Katrijn over het Inleef- en leertraject Urban Education voor stadsleerkrachten.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: