Onderwijsnieuws in Brussel vóór de start van het nieuwe schooljaar…

Bij de aanvang van een nieuw schooljaar verschijnen heel wat nieuwsberichten over onderwijs. Pedro De Bruyckere verzamelt ieder jaar onderwijsnieuws uit Vlaanderen op zijn blog.

Specifiek over het onderwijs in Brussel valt er ook heel wat onderwijsnieuws te sprokkelen. Hieronder een selectie…

Nog even over de vakantie…

29/07/2021 Zomerschool Talentboost schaaft spelenderwijs het Nederlands van kinderen bij: Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) organiseert voor de 16de keer Talentboost, een vakantieaanbod voor kinderen die thuis geen Nederlands spreken. Lees ook: Dutch-language summer camp gives Brussels children a leg up during the holidays.

28/08/2021 Helft leerkrachten wil kortere zomervakantie, blijkt uit bevraging in 4 gemeenten: Van de leerkrachten en schooldirecties uit Brussel-Stad, Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Anderlecht zou bijna de helft voorstander zijn van een kortere zomervakantie.

Corona, mondmakers en vaccineren…

17/08/2021 Mondmaskerplicht versoepeld in Waalse scholen, in Brussel blijft masker gehandhaafd: In Brussel blijft het masker binnen verplicht voor volwassenen tijdens elk contact met zowel volwassenen als met kinderen in het lager onderwijs. In het kleuteronderwijs moet het masker alleen worden gedragen bij contact tussen volwassenen. In het secundair onderwijs blijft het mondmasker binnen verplicht voor alle volwassenen en leerlingen, tijdens elk contact, ook in de klas. Lees ook: Nog zeker tot eind september mondmaskers in Brusselse klassen.

19/08/2021 Mondmaskerplicht verlengd in Brussels onderwijs: ‘Belemmering voor een optimaal resultaat’: Begrip maar toch ook teleurstelling bij de Nederlandstalige Brusselse scholen, nu blijkt dat enkel Brusselse leerlingen hun mondmasker opnieuw zullen moeten opzetten in de klas.

24/08/2021 Vaccineren op school krijgt vorm: infosessies en vacci-bussen op komst: Vanaf september krijgen middelbare scholieren in Brussel de kans om zich via hun school te laten vaccineren.

27/08/2021 Eerst sensibiliseren en dan vaccineren in de scholen: De vaccinatiecampagne bestaat in een eerste fase uit sensibiliseren en informeren. Pas na enkele weken zullen er ook echt coronaprikken op de scholen zelf worden uitgedeeld.

27/08/2021 Schoolvaccinaties in Brussel vanaf 13 september: ‘Eerst de wortel, dan de stok’: Als die aanpak niet het gewenste resultaat oplevert, overweegt onder meer de scholengroep Sint-Goedele een beleid waarbij niet-gevaccineerden niet op schoolreis meemogen.

30/08/2021 Van Gucht: ‘Kans op uitbraken in Brusselse scholen groter’: Met maar 24 procent gevaccineerden bij de 12- tot 17-jarigen, zal je het niet tegenhouden. Zo wordt de kans ook groter dat je op een bepaald moment een school moet sluiten. Het is beter om vroeger in te grijpen in één klas dan om te wachten tot meerdere leerkrachten ziek worden of veel leerlingen thuis zitten.

Leerkrachtentekort

27/08/2021 ‘Scholen zijn slachtoffer van beschadigd imago Brussel’: Dat er geen ruimte is voor versoepelingen in het onderwijs, komt hard aan. ‘Ook de leerkrachten haken nu af.’

27/08/2021 Lerarentekort in Brussel extra groot door de vele vacatures in Vlaanderen: Vlaanderen wil met forse investeringen de leerachterstand door de coronacrisis wegwerken. Het gaat daarvoor onder meer op zoek naar 2.540 extra leerkrachten, ICT-coördinatoren en kinderverzorgers. Maar al die extra jobs vergroten wel het lerarentekort in Brussel.

30/08/2021 302 mensen van privésector naar Brussels onderwijs: Al een stap in de goede richting om het nijpend lerarentekort aan te vullen in Brussel: 302 mensen zijn het voorbije schooljaar overgestapt van de privésector naar het onderwijs om er te gaan lesgeven.

Hoger onderwijs

20/08/2021 Hoger onderwijs verloopt straks vrij normaal, maar nog niet in Brussel: Voor de hogescholen en universiteiten in Brussel is het nog wachten op groen licht. Lees ook: Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel ‘pleit voor uniforme aanpak’.

30/08/2021 Dertig procent meer studenten Verpleegkunde in Brussel: Over het algemeen winnen zorgopleidingen aan populariteit.  Lerarenopleidingen nog onduidelijk…

Andere thema’s

26/08/2021 Vlaamse regering trekt geld uit voor ziekenhuisschool in Brussel: Voor kinderen uit het basisonderwijs komt er een nieuwe vestigingsplaats voor een ziekenhuisschool in UZ Brussel.

De bronafbeelding bekijken

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: