Yogatussendoortjes, stoelyoga in de klas

Lange tijd na elkaar zitten, creëert fysieke en mentale spanning en belasting. Te weinig beweging, maakt de spieren stijf, vermindert de beweeglijkheid van de gewrichten, verzamelt bloed en lymfevocht in het onderlichaam,…

Leerlingen beginnen na langdurig zitten te bewegen op hun stoel en verliezen hun aandacht. Lichamelijk ongemak leidt af. Gebrek aan beweging zorgt voor vermoeidheid. Een slechte doorbloeding remt het concentratievermogen.

Het is niet praktisch om leerlingen vrij en energiek door het klaslokaal te laten bewegen, niet alleen omwille van het gebrek aan ruimte, maar ook om de onderwijstijd en de rustige leeromgeving niet onder druk te zetten. Stoelyoga is daarom een interessante piste.

Bij stoelyoga blijven leerlingen rustig op hun plaats en voeren ze enkele oefeningen uit op hun stoel om de gewrichten te openen en de spieren te strekken. Door ook aandacht te hebben voor de ademhaling en/of visualisaties, zorgt deze korte yogapauze voor vernieuwde energie en concentratie bij leerlingen en de leerkracht. Leerlingen leren ook op te merken hoe ze zich voelen en ontwikkelen zelfregulatiestrategieën.

In deze Engelstalige video deelt Sarah Kirk (Yoga 4 Classrooms) vijf eenvoudige stoelyoga oefeningen:

  • Zittende berghouding
  • Kathouding
  • Open harthouding
  • Kurketrekkerhouding
  • Zittende Duifhouding

Lees ook: Yoga, meditatie, mindfulness en transities tijdens de schooldag.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

3 gedachten over “Yogatussendoortjes, stoelyoga in de klas

Plaats een reactie