Over schoolverlaters, digisprong en leerachterstand…(debat Raad VGC, 5 mei 2021)

Begin mei 2021 was er een interessante commissie onderwijs in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie waar oa volgende vragen aan bod kwamen:

  • Vraag van mevrouw Bianca Debaets over recente cijfers schoolverlaters:

Minister Gatz geeft in zijn antwoord een overzicht van de vele initiatieven die vanuit de VGC, Vlaanderen en het gewest genomen worden. In het realiseren van een doelgerichte en gestroomlijnde werking speelt het centraal meldpunt KANS een cruciale rol: “We hebben de voorbije decennia resoluut gekozen om een globale en gestructureerde aanpak uit te bouwen m.b.t. de strijd tegen schooluitval. Dat is ook gebleken uit de hoorzitting (*). Het beleidsdomein Onderwijs en Vorming trekt daarvoor jaarlijks ongeveer 700.000 euro uit.”

(*) Op 21 april 2021 was er in de Raad ook een hoorzitting over dit thema (met de initiatieven KANS, Abrusco en LIFT).

  • Vraag van mevrouw Bianca Debaets over het plan ‘Digisprong’ en leerachterstand:

In zijn antwoord legt minister Gatz de nadruk op het voeren van een complementair beleid vanuit de VGC op maat van de Brusselse eigenheid: “Gelet op de forse investeringen van de Vlaamse overheid over de komende 2 schooljaren, en om overlapping te vermijden, zal de VGC in deze fase de verdere uitrol van Digisprong afwachten en pas in een latere fase een aanvullend aanbod ontwikkelen voor het basis- en secundair onderwijs. Het OCB voorziet wel op inhoudelijk vlak een ondersteuning rond ICT op school. De focus zal hierbij liggen op het versterken van het digitaal leren in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

  • Vraag van de heer Gilles Verstraeten de taskforce leerachterstand en zomerscholen:

Minister Gatz herhaalt een aantal initiatieven in het kader van leerachterstand die reeds op vorige zittingen aan bod zijn gekomen (oa vanuit het Onderwijscentrum Brussel). De bestaande mogelijkheden goed inzetten, is een eerste belangrijke stap: “De basiswerking van het OCB draagt in al zijn aspecten bij tot het creëren van maximale leerkansen voor alle leerlingen en dus ook voor leerlingen met leervertraging. Omgaan met diversiteit en differentiatie zijn steeds kerninhouden geweest van het OCB en blijven dat.” Over het aanbod van zomerscholen in Brussel, was nog geen informatie beschikbaar.

Verder was er ook uitwisseling over dekolonisatie in onderwijs, fietsbeleid voor leerkrachten, het VALUE-project en studieruimtes voor studenten.

Het volledige verslag kan je hier nalezen:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: