Onderwijs in VGC-beleidsverklaring 2022 – 2023

Op woensdag 21 september 2022 werd de beleidsverklaring voorgesteld aan de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Hieronder lees je enkele belangrijke thema’s uit de beleidsverklaring, met focus op onderwijs…

(1) Het leerkrachtentekort is één van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Het aantrekken van zij-instromers en het motiveren van scholieren om te kiezen voor het leerkrachtenberoep zijn twee belangrijke pijlers in het beleid.

“De demografische groei en de toenemende grootstedelijke uitdagingen zorgen ervoor dat het tekort aan leerkrachten in Brussel nijpender en complexer is dan in andere regio’s.”

(2) Tegelijkertijd is het ook noodzakelijk om te investeren in onderwijskwaliteit en de ondersteuning van leerkrachten met specifiek aandacht voor taalonderwijs en omgaan met meertaligheid.

Naast het aantrekken van voldoende nieuwe leerkrachten, blijft het belangrijk om de leerkrachten die reeds werken in ons Nederlandstalig onderwijs voldoende te ondersteunen. Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) verdiept de aanvangsbegeleiding van startende leerkrachten en moedigt scholen aan om na te denken over innovatieve onderwijsvormen en een (flexibele) reorganisatie van hun schoolstructuur.”

“We ondersteunen via het OCB scholen in de ontwikkeling van krachtig taalonderwijs Nederlands met focus op leesonderwijs. We versterken eveneens de taalvaardigheid van leerlingen uit het secundair onderwijs door extra oefenkansen Nederlands te creëren. We schakelen hiervoor studenten en vrijwilligers in als taaltutoren. Het versterken van de taalvaardigheid Nederlands gebeurt steeds vanuit een open houding voor andere talen (Frans, Engels en de vele thuistalen). Meertalig onderwijs krijgt zo een actieve plaats binnen het onderwijsaanbod. De VGC neemt hiertoe een aantal initiatieven: we stimuleren projecten meertaligheid via een nieuw subsidiekader, ondersteunen de uitwisseling van leerkrachten tussen de verschillende taalgemeenschappen en onderzoeken de mogelijkheid van een postgraduaat aan de VUB-ULB om leerkrachten te professionaliseren met betrekking tot vormen van meertalig onderwijs.”

(3) Armoede en onderwijs blijft een belangrijke thema.

“Via het subsidiekader ‘schoolonkosten’ komen we tegemoet aan specifieke noden van leerlingen uit de meest kwetsbare gezinnen.”

(4) Leerlingen (en hun ouders en leerkrachten) hebben nood aan begeleiding bij het doorlopen van succesvolle leer- en onderwijsloopbaan.

“Met GeneratieBXL biedt de VGC leerlingen, leerkrachten, ouders en organisaties ondersteuning om 10- tot 18-jarigen beter te omkaderen in de transitiemomenten op het vlak van leerloopbaan, studiekeuze en arbeidsmarkt.”

(5) Onderwijsinfrastructuur blijft een belangrijke pijler in het beleid. Naast het inzetten op capaciteitsuitbreiding met focus op het secundair onderwijs, wordt er ook geïnvesteerd in renovatie (leraarskamer en refter), DKO en het buitengewoon onderwijs.

“Momenteel zijn er een 50-tal lopende bouwdossiers: 25 daarvan zullen dit schooljaar starten met de werken – goed voor 2.135 plaatsen basisonderwijs en 2.565 plaatsen secundair onderwijs – terwijl 13 bouwdossiers zullen worden afgerond – goed voor 1.377 plaatsen basisonderwijs en 384 plaatsen secundair onderwijs.”

(6) Verder komen ook nog volgende onderwerpen aan bod: mentaal welzijn van leerlingen op school; de nieuwe inschrijvingsregels; aandacht voor leerlingen met een gedrags- of emotionele stoornis; de hervorming van brede school;…

Je kan de volledige beleidsverklaring hier lezen. Het verslag van het debat in de raad vind je hier.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in VGC-beleidsverklaring 2022 – 2023'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: