Heb ook oog voor “leerwinst”…

Op dit ogenblik zijn Brusselse leerlingen, begeleiders en ondersteuners aan het spelen én het leren in de VGC-zomerscholen, de Talentboost, de VGC-speelpleinen, de speelweken van de gemeenschapscentra, de VGC-sportkampen,… Deze initiatieven bieden kinderen en jongeren een rijk en aantrekkelijk aanbod in een niet schoolse context.  Er wordt heel wat geleerd en vooral veel gespeeld, zonder de ambitie te hebben om alles op te lossen wat tijdens het corona-schooljaar niet gelukt is.

…om dit schooljaar echt af te ronden en al even vooruit te blikken, deel ik nog even het artikel “Capturing Covid Learning Through Poetry: Things I Learned This Year” van Goldberg en Howard Scott in Edutopia.

De auteurs waarschuwen voor het risico dat de nadruk op leerachterstand de onschatbare leerwinst bij leerkrachten en leerlingen overschaduwt: covid-19 verstoorde elk plan en elke routine, maar in veel klassen zorgde het ook voor innovatie en creativiteit bij leerkrachten en leerlingen.

Goldberg en Howard Scott vroegen leerkrachten en leerlingen op te schrijven wat ze het afgelopen jaar hebben ontdekt…

Enkele voorbeelden…

Leerkrachten onthouden…

…dat het sociale en emotionele welzijn van een kind altijd voorop staat.

…dat zich bevrijden van perfectie, leerlingen helpt hetzelfde te doen.

…dat ze het rustiger aan moeten doen, minder praten, meer luisteren.

…dat het oké is om gewoontes los te laten ten gunste van nieuwe dingen.

…dat er buiten ook geleerd kan worden.

…dat de klasgroep ontzettend belangrijk is.

Leerlingen onthouden…

…dat je je interesses mag meebrengen naar school.

…dat je niet aan een bureau moet zitten en luisteren naar volwassenen om te leren.

…dat iemand ver weg kan zijn, maar toch in je hart aanwezig kan zijn.

…dat je in het gewone het buitengewone kan zien.

…dat je verdriet mag delen.

…dat ouders niet altijd het antwoord hebben.

Leerkrachten hebben ervaren dat het niet makkelijk is om verbinding te houden met leerlingen, maar het is wel een belangrijke voorwaarde om te leren. Ze hebben in de lessen meer aandacht gegeven aan interesses, sterktes én specifieke noden van leerlingen. Leerlingen ontdekten nieuwe vaardigheden, interesses en talenten.

Goldberg en Howard Scott sluiten af met twee boodschappen:

  • Ongetwijfeld is dit leren over keuzevrijheid, veerkracht en dankbaarheid moeilijker te meten. Maar zoals Jerry Muller schrijft: “Niet alles wat belangrijk is, is meetbaar, en veel dat meetbaar is, is onbelangrijk.” Meet wat belangrijk is om te meten, maar herleid onderwijs niet tot wat meetbaar is.
  • Neem even de tijd om na te denken over wat je wil verderzetten van dit moeilijke jaar. Als we niet aan de slag gaan met de verworven nieuwe inzichten, dan keren we dit najaar terug naar het oude normaal. Laten we de kans grijpen om ons iets beters voor te stellen.

Lees ook «Il n’y a pas de génération sacrifiée, c’est idiot!»

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: