Podcast Urban Education

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) lanceerde in het voorjaar van 2021 het podcastkanaal… Urban Education, waar leerkrachten, directies en onderwijsondersteuners (OCB) antwoorden zoeken op de uitdagingen van onderwijs in de grootstad.

Ondertussen kan je reeds negen podcasts beluisteren…

Hoe vang je anderstalige nieuwkomers op in de klas? (anderstalige nieuwkomers)

Juf Wendy en ondersteuner Linde bespreken wat je kan doen op de school en in de klas om ervoor te zorgen dat ook anderstalige nieuwkomers hun plekje vinden.

Hoe motiveer ik leerlingen om te lezen in het secundair onderwijs? (leesvaardigheid)

Leerkracht Stéphane en ondersteuner Elin bieden in deze podcast een aantal praktische handvaten om in het secundair onderwijs met leerlingen rond lezen aan de slag te gaan. Zij vertellen hoe je passie voor lezen kan overbrengen op je leerlingen en hoe je omgaat met de uitdagingen die daarbij komen kijken.

De kracht van verhalen (leesvaardigheid)

De kracht van verhalen is een speciale aflevering van de podcast Urban Education voor het project Leesrijk Brussel. Leesrijk Brussel is een project van de Brusselse bibliotheken, het Onderwijscentrum Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Overheid. Het doel is om leerlingen meer te laten lezen, zowel tijdens de schooluren als buiten de school.

Veerle Ernalsteen vertelt vanuit haar ervaring over voorlezen, verhalen en leesplezier. Ze getuigt hoe verhalen leerlingen kunnen aanzetten om meer te lezen.

Muzische vorming en taal in een Brusselse klas (muzische vorming)

Juf Virginie geeft les in een Brusselse klas en vertelt over haar aanpak voor het domein Beeld. Ze gaat hierover in gesprek met ondersteuner Katrien (OCB), beschrijft concrete voorbeelden en maakt ook de link met andere vakken en vaardigheden, zoals taal.

Werken aan ouderbetrokkenheid in je klas (ouderbetrokkenheid)

Juf Annabel geeft les op een school in Sint-Jans-Molenbeek en deelt in deze podcast samen met ondersteuner Fatiha (OCB) haar ervaringen met ouders. Ouderbetrokkenheid gaat niet over grote en grootse activiteiten, maar over verbinding maken in het belang van de leerling.

Portret van een Brusselse speelpleinanimator (speelpleinen)

Animator Dounia en ondersteuner Kristien vertellen over hun rol op het speelplein. Ze hebben het over het belang van spel en het opbouwen van een goede band met kinderen. Maar ook over kinderen met een beperking, meertaligheid en spelen met taal.

Meertaligheid in de school (meertaligheid)

Meertaligheid is een realiteit waar alle Brusselse scholen mee te maken krijgen. Het biedt kansen, maar het is net zo goed een heel complex verhaal. Leerkracht Anki en onderwijsondersteuner Karoo (OCB) getuigen over wat er bij komt kijken als je op school een traject rond meertaligheid opstart.

Hoe overleef je dat eerste jaar voor de klas? (aanvangsbeleid)

Het eerste jaar als leerkracht voor de klas kan behoorlijk pittig zijn. Waar haal je de moed en de veerkracht vandaan om vol te houden? Ellen (een startende leerkracht) en Margo (een ondersteuner aanvangsbeleid bij OCB) praten in een openhartig gesprek over chaos, zelfzorg en het belang van een goed team.

Outdoor learning, trek eens naar buiten met je klas (outdoor learning)

Juf Emily en ondersteuner Véronique (OCB/MOS) vertellen over Outdoor Learning. Buiten leren biedt immers heel wat kansen voor de klas en de leerlingen. Er zijn echter ook obstakels. In deze aflevering wordt het hele plaatje van buiten leren besproken.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: