Podcast Urban Education

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) lanceerde in het voorjaar van 2021 het gloednieuw podcastkanaal… Urban Education, waar leerkrachten, directies en onderwijsondersteuners (OCB) antwoorden zoeken op de uitdagingen van onderwijs in de grootstad.

Ondertussen kan je reeds vijf podcasts beluisteren…

  • ouderbetrokkenheid (december 2021)
  • speelpleinen (oktober 2021)
  • meertaligheid (juni 2021)
  • aanvangsbeleid (mei 2021)
  • outdoor learning (april 2021)

Werken aan ouderbetrokkenheid in je klas (ouderbetrokkenheid)

Juf Annabel geeft les op een school in Sint-Jans-Molenbeek en deelt in deze podcast samen met ondersteuner Fatiha (OCB) haar ervaringen met ouders. Ouderbetrokkenheid gaat niet over grote en grootse activiteiten, maar over verbinding maken in het belang van de leerling.

Portret van een Brusselse speelpleinanimator (speelpleinen)

Animator Dounia en ondersteuner Kristien vertellen over hun rol op het speelplein. Ze hebben het over het belang van spel en het opbouwen van een goede band met kinderen. Maar ook over kinderen met een beperking, meertaligheid en spelen met taal.

Meertaligheid in de school (meertaligheid)

Meertaligheid is een realiteit waar alle Brusselse scholen mee te maken krijgen. Het biedt kansen, maar het is net zo goed een heel complex verhaal. Leerkracht Anki en onderwijsondersteuner Karoo (OCB) getuigen over wat er bij komt kijken als je op school een traject rond meertaligheid opstart.

Hoe overleef je dat eerste jaar voor de klas? (aanvangsbeleid)

Het eerste jaar als leerkracht voor de klas kan behoorlijk pittig zijn. Waar haal je de moed en de veerkracht vandaan om vol te houden? Ellen (een startende leerkracht) en Margo (een ondersteuner aanvangsbeleid bij OCB) praten in een openhartig gesprek over chaos, zelfzorg en het belang van een goed team.

Outdoor learning, trek eens naar buiten met je klas (outdoor learning)

Juf Emily en ondersteuner Véronique (OCB/MOS) vertellen over Outdoor Learning. Buiten leren biedt immers heel wat kansen voor de klas en de leerlingen. Er zijn echter ook obstakels. In deze aflevering wordt het hele plaatje van buiten leren besproken.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: