Over taalscreening, zomerscholen en taal op het speelplein… (debat Raad VGC, 18 juni 2021)

In het plenaire debat van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 18 juni 2021 kwamen onder andere volgende thema’s aan bod: taalgebruik op het speelplein, de hervorming van de schoolvakanties in het Franstalig onderwijs, taalscreening in het kleuteronderwijs, de zomerscholen in Brussel (lees hier de volledige agenda).

Nederlands stimuleren op het speelplein (vraag van raadslid Dominiek Lootens-Stael)

Collegevoorzitter Elke Van den Brandt benadrukt dat ‘opkomen voor het Nederlands’ niet in strijd is met ‘een meertalige stad omarmen’. Die twee gaan hand in hand. Verder geeft ze een overzicht van de stimulerende en inhoudelijk ondersteunende acties van het Onderwijscentrum Brussel om de monitoren te ondersteunen bij taalstimulering op het speelplein. Op de website ‘Hier spelen we
met taal’ wordt alle informatie verzameld.

Taalscreenings in het kleuteronderwijs (vraag van raadslid Hilde Sabbe)

Collegelid Sven Gatz vindt dat er op zich geen probleem is met taaltoetsen en taalscreening, ook niet bij jonge kinderen. Een taalscreening is natuurlijk altijd een momentopname. Een screening moet steeds geplaatst worden binnen een bredere evaluatie van het taalniveau van de leerling. Verder verwijst hij naar de aanwezige expertise in Brussel over dit thema (scholen, OCB) en eerdere debatten.

Zomerscholen in Brussel (vraag van raadslid Gilles Verstraeten)

In zijn antwoord geeft collegelid Gatz aan dat de VGC een pionier is op het gebied van zomerscholen. Dit jaar wordt reeds de 16de editie van Talen(t)boost georganiseerd (een zomerschool avant la lettre voor anderstalige nieuwkomers en kinderen met een andere thuistaal, die het moeilijk hebben met het Nederlands). Op basis van de opgedane expertise in de Talen(t)boost zal de VGC dit jaar ook ‘open zomerscholen’ organiseren om leerlingen die het nodig hebben een extra duwtje in de rug te geven. Zo kunnen ze in september 2021 weer vol goede moed aan het nieuwe schooljaar beginnen. De zomerscholen zijn er voor die leerlingen die dit extra aanbod écht nodig hebben: leerlingen met leervertraging die niet tijdens de schooltijd kan geremedieerd worden en waarbij een intensieve begeleiding van 2 weken resultaten kan opleveren.

Het debat in de Raad kan je hier opnieuw bekijken. Je vindt er ook het verslag.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Over taalscreening, zomerscholen en taal op het speelplein… (debat Raad VGC, 18 juni 2021)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: