Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 5

Verbinding houden met scholen en directies, is cruciaal om richting te kunnen geven aan het Onderwijscentrum Brussel. Daarom probeer ik regelmatig scholen te bezoeken en de directie te ontmoeten op zijn/haar werkplek.

Van elk bezoek zou ik een rijk en boeiend verslag kunnen schrijven, maar ik beperk me hier per school tot één element… (deel 5: Paloke; Peter Benoit; Sint-Guido; De Zenne)

Paloke (BaO) – Sint-Jans-Molenbeek

Vanuit VGC en OCB vinden we het belangrijk dat leerkrachten die voor de klas staan goed opgeleid zijn: we leiden zij-instromers toe naar een lerarenopleiding (Ik wil leerkracht worden in Brussel) en ondersteunen via het OCB de aanvangsbegeleiding van zij-instromers.

Peter Benoit (BaO) – Neder-over-Heembeek

Als het over onderwijsvisies gaat, moet ik vaak denken aan het inzicht van Pedro De Bruyckere: “Ik ben er van overtuigd dat er niet 1 zaligmakende visie is op hoe een school er moet uitzien. Meer nog, het hebben van een visie is belangrijker, dan welke visie iemand aanhangt voor effectief onderwijs. Een van de rijkdommen van bijvoorbeeld het Vlaamse onderwijs is volgens mij de rijkdom aan verschillende benaderingen in scholen.

Sint-Guido (SO) – Anderlecht

De uitdagingen in een Brusselse secundaire school zijn groot: uitbouwen van een krachtig taalbeleid met sterk taalonderwijs, het ontwikkelen van een verbindend leer-, klas- en schoolklimaat voor een heel diverse leerlingenpopulatie, zoeken naar oplossingen voor het leerkrachtentekort en verloop, doelgericht inzetten van partnerorganisaties,… Goed teamwerk kan in deze context het verschil maken!

De Zenne (BaO) – Laken

Stadsleerkrachten moeten investeren in het verbinden van de klas (binnenschoolse) met het breder netwerk rond het kind of de jongere (buitenschoolse) in functie van een brede, integrale ontwikkeling van de superdiverse leerlingenpopulatie (Urban Education, samenwerking met de omgeving).

Lees ook:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

4 gedachten over “Inspirerende schoolbezoeken in Brusselse scholen, deel 5

Plaats een reactie