Michaela school, taalcoaching hoger onderwijs (Raad VGC, 7 juli 2023)

Naast de rekeningen en de derde aanpassing van het Meerjarenplan 2022-2025, kwamen in de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 7 juli 2023 nog volgende onderwijsvragen aan bod:

Een Michaela school in Brussel?

Collegelid Gatz benadrukt in zijn inleiding dat het Onderwijscentrum Brussel evidence informed werkt en wetenschappelijke inzichten koppelt aan ervaringsdeskundigheid.  Bovendien probeert OCB de complexe onderwijsrealiteit interdisciplinair te benaderen. 

Daarna gaat hij concreter in op de Michaela school en hij verwijst hierbij naar pedagoog Pedro De Bruyckere die, na zijn bezoek aan deze school, twee belangrijke lessen voor het onderwijs in Vlaanderen beschreef: het belang van sterk leiderschap en het geloof dat iedereen meer kan dan vooraf wordt aangenomen.  Verder zegt De Bruyckere ook: “Het is belangrijk dat je als team een gedeelde, coherente visie hebt zodat leerlingen weten waar ze aan toe zijn en er de nodige rust heerst op school. Welke visie dit is, is ondergeschikt aan de nood aan gedrevenheid en professionaliteit van het schoolteam.” Wat volgens onderzoek wel in alle scholen aanwezig zou moeten zijn, is een “schoolcultuur met focus op het leren van de leerlingen, aandacht voor professionele ontwikkeling, reflectie, samenwerking, collegialiteit en sterk leiderschap.” Dat zijn allemaal kenmerken die in de Michaela School aanwezig zijn, maar evenzeer in andere kwaliteitsvolle scholen met een andere visie en aanpak.

Het collegelid gaat verder in op enkele concrete kenmerken van de Michaela school:

  • Tough love: Dit is een gekend wetenschappelijk concept dat het OCB reeds sinds 2019 heeft opgenomen in haar werking onder de naam “warm demander”. Een “warm demander”-leerkracht is enerzijds warm en hartelijk met de leerlingen, maakt verbinding vanuit een échte en oprechte interesse en is anderzijds veeleisend en streng en brengt structuur en discipline (high relationships én high expectations). Deze dubbele leerkrachthouding is essentieel om effectief te zijn in een superdiverse klas.
  • Competitie: We beschikken over voldoende inzichten inzake motivatie, straffen en belonen om in ons onderwijs een effectieve aanpak te ontwikkelen (oa zelfdeterminatietheorie).
  • Kennis: Het is belangrijk om in te zetten op kennisverwerving én de ontwikkeling van vaardigheden.
  • Opleiding on the job: Dit is ook de basisaanpak van het OCB, maar deze aanpak is effectiever als die kan verderbouwen op een sterke lerarenopleiding.
  • Centrale toetsen: Deze toetsen kunnen zeker bijdragen aan het denkproces in scholen om hun onderwijsaanpak te optimaliseren of zelfs bij te sturen. We moeten bij de implementatie van centrale toetsen ook altijd waakzaam zijn voor niet bedoelde effecten.

(Het uitgebreide antwoord kan je lezen in het volledige verslag van de Raad, zie verder)

Taalcoaching in het hoger onderwijs in Brussel?

De vraag over taalcoaching in het hoger onderwijs gaat ook over het taalonderwijs in het leerplichtonderwijs. Collegelid Gatz beschrijft daarom eerst de VGC-initiatieven én de werking van het OCB met betrekking tot taalonderwijs.

Daarna biedt hij een overzicht van de subsidies aan de Brusselse hogescholen: de Erasmushogeschool en Odisee kregen in 2019 elk 50.000 euro. In 2023 is dit al meer dan 100.000 euro per instelling. De resultaten zijn hoopgevend. Verder worden ook nog extra middelen vrijgemaakt voor de Brusselse lerarenopleidingen om studenten voor te bereiden op de verplichte starttoets.

(Het uitgebreide antwoord kan je lezen in het volledige verslag van de Raad, zie verder)

Het volledige verslag van De Raad van 23 juni 2023 kan je hier lezen.

Een overzicht van alle onderwijsdebatten in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (beleidsperiode 2019 – 2024), kan je hier terugvinden.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Michaela school, taalcoaching hoger onderwijs (Raad VGC, 7 juli 2023)'

Plaats een reactie