“Ik denk dat we schoolomgevingen moeten creëren waarin mindfulness deel uitmaakt van de heersende cultuur.”

Het werk van professor Willem Kuyken (Universiteit van Oxford) over mindfulness en onderwijs, kwam al vaker aan bod op deze blog (lees oa hier). Vandaag wil ik enkele citaten delen uit een uitgebreid interview met hem door Kristina Lebedeva van Clever Magazine (een online tijdschrift over onderwijs in Europa en de VS).

Over zijn eigen pad vertelt Kuyken het volgende: “Ik had niet echt het gevoel dat onderwijs mij voorbereidde op het leven (oa onvoldoende aandacht voor het belang en de impact van het mentale op ons functioneren). Ik raakte geïnteresseerd in meditatie, mindfulness en yoga, en leerde om dingen op een nieuwe manier te zien.  Mindfulness heeft mij, denk ik, geholpen om een betere vriend, een betere partner, een betere vader, een betere collega te zijn.”

Hij definieert mindfulness als “het volledig aanwezig zijn in ons leven, doordrenkt van nieuwsgierigheid, vriendelijkheid, zorg, intentionaliteit, waarden,…”

Onderwijs moet zich richten op de totale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hij houdt een pleidooi voor onderwijs dat focust op “academische, sociale, emotionele en ethische ontwikkeling. We moeten leerlingen ondersteunen en helpen om te leren denken, problemen op te lossen, creatief te zijn, flexibel te zijn en met onzekerheid om te gaan.”

Aandacht voor mentaal welzijn is hierbij ook belangrijk: “De reden waarom het zo belangrijk is om naar de geestelijke gezondheid van jonge mensen te kijken, is dat de overgrote meerderheid van de geestelijke gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd op jongere leeftijd ontstaan.  Laten we daarom ook goed nadenken over alle dingen die we kunnen doen om jonge mensen vaardigheden aan te leren, zodat ze veerkrachtig kunnen zijn, goede burgers kunnen worden, het gevoel kunnen krijgen dat ze erbij horen en een doel hebben in hun leven.”

Uit het grootschalige Myriad-onderzoek leert Kuyken dat “mindfulness-vaardigheden aanleren op scholen geen goede manier is om mentaal en sociaal-emotioneel welzijn te bevorderen”.

Maar hij geeft ook aan hoe het dan wel moet: “We moeten schoolomgevingen creëren waarin mindfulness deel uitmaakt van de heersende cultuur. Dat is een school waarin kinderen veiligheid, verbondenheid, vertrouwen voelen en opkijken naar het leerkrachtenteam dat leeft en werkt vanuit een mindfulnesshouding”. Hij voorspelt “dat tegen 2050 mindfulness normaal zal zijn in het onderwijs via cultuur, aanpak en voorbeeldgedrag van leerkrachten zonder dat het direct onderwezen wordt”.

En concreet betekent dit dat “mindfulness bij kinderen en jongeren niet iets is dat ze moeten aanleren, maar iets dat ze opmerken en ervaren bij het handelen van hun leraren. Dit kan op hele kleine manieren: bv. vóór de start van de les even de tijd nemen om te focussen op aanwezigheid of stilte; na een intense les mindful enkele yogabewegingen uitvoeren;…”.

Lees over dit laatste ook deze blogberichten:

Het volledige interview met Willem Kuyken kan je hier lezen (ENG): A Life Well Lived: A Conversation with Professor Willem Kuyken (University of Oxford) on Mindfulness for Life, the Future of Education, and Purpose.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie