OCB in het aanbevelingsrapport van de VGC

De administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), waar het Onderwijscentrum Brussel (OCB) ook deel van uitmaakt, schreef een aanbevelingsrapport “Krachten bundelen voor een sterk Brussel” voor de Brusselse verkozenen en iedereen die geïnteresseerd is in de uitoefening van de Nederlandstalige gemeenschapsbevoegdheden in Brussel. Het rapport wil informeren, inspireren en ondersteunen om het beleid voor de Nederlandstalige Brusselaar uit te schrijven.

Voor het Onderwijscentrum Brussel zijn volgende beleidsaanbevelingen opgenomen:

Intensieve ondersteuning op maat van de school

De kracht van het OCB is enerzijds zijn expertise en ervaring en anderzijds zijn unieke begeleidingsaanpak. Die aanpak laat zich definiëren als intensief, nabij en op maat van de noden van leerlingen en leerkrachten.

  • We zetten de intensieve ondersteuningstrajecten in het basis- en secundair onderwijs voort (kernthema’s van Urban Education), met aandacht voor actuele noden en prioriteiten.
  • We ontwikkelen nieuwe begeleidingsstrategieën om in te spelen op actuele uitdagingen (bijvoorbeeld de aanwezigheid van veel zij-instromers, grote leernoden bij (groepen) leerlingen).
  • We zetten vormingen doelgericht in als aanvulling op begeleiding.
  • We vernieuwen en/of ontwikkelen operationele samenwerkingsafspraken met alle relevante (onderwijs)ondersteunende partners, met het oog op een betere dienstverlening aan de scholen en een maximaal rendement van de beschikbare personeelskracht.
  • We brengen de resultaatgerichtheid van het ondersteuningsaanbod in kaart (effecten meten).

Urban Education voor stadsleerkrachten

De kernthema’s van OCB (taalonderwijs, meertaligheid, armoede, ouderbetrokkenheid, breed leren, transities, verbindend leer-, klas- en schoolklimaat en duurzaamheid) met diversiteit als rode draad, vormen de basis voor kwalitatief Brussels onderwijs (Urban Education).

  • We blijven het leer- en inleeftraject stadsleerkracht verder aanbieden.
  • We brengen studenten van de lerarenopleidingen in contact met grootstedelijk onderwijs.
  • We bouwen nieuwe inzichten, ervaringen, beleidskeuzes rond de verschillende kernthema’s verder uit en we implementeren ze (bijvoorbeeld centrale toetsen, armoedeplan op school, taaltutoring, Content and Language Integrated Learning of CLIL).

Expertise delen en de onderwijsbibliotheek

Het OCB bouwt heel wat expertise en praktijkervaring op over Urban Education. Deze expertise wordt op verschillende manieren beschikbaar gemaakt voor het werkveld (bijvoorbeeld vertaling naar concrete praktijken, lesmaterialen).

  • We beheren en implementeren de verschillende inhoudelijke webplatformen: Brussel Vol Taal, Communiceren met Ouders en Generatie BXL.
  • We maken expertise toegankelijk via de OCB-website, nieuwsbrief en KlasCement.
  • We organiseren een onderwijsfestival over Urban Education.
  • We breiden het aanbod van de onderwijsbibliotheek verder uit.
  • We bouwen de onderwijsbibliotheek verder uit als ontmoetings- en leerplek voor schoolteams, onderwijsprofessionals en studenten.

Inhoudelijke ondersteuning van de VGC-speelpleinen en Brede School

Het OCB neemt een aantal aanvullende, ondersteunende taken op voor de VGC-speelpleinen en de Brusselse Brede scholen, complementair aan andere diensten in de VGC en externe partners.

  • We ondersteunen de VGC-speelpleinen vraaggestuurd, complementair aan de ondersteuning van de VGC-administratie en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).
  • We delen de onderwijsexpertise van OCB vraaggestuurd met de Brusselse Brede Scholen.

Je kan het volledige aanbevelingsrapport hier lezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Plaats een reactie