Onderwijs in Brussel is… ketjes in de media!

Vergeet onze ketjes niet!IMG_4466

De Brusselse mediapartners (Brussel deze Week, TV
Brussel, FM Brussel en Brusselnieuws) werken hard aan een intern hervormingsproces en besparingsplan.   Het resultaat van dit proces moet in oktober 2015 duidelijk worden.

Ik hoop dat er in de nieuwe structuren en concepten plaats is voor de toekomst van onze stad: de kinderen!

Vanuit het Onderwijscentrum Brussel hebben we met het project “Klas in de Media” een boeiende samenwerking met de Brusselse media.  Kinderen krijgen met hun school en leraar de unieke kans om in dit project nieuws te maken en nieuws te zijn!  Het is toch de droom van ieder kind (zelfs van grote kinderen als ik) een artikel te kunnen schrijven voor een echte krant of mee te kunnen werken aan een radio- of TV-uitzending en zo een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat in deze stad.  Leerlingen worden via “Klas in de Media” geprikkeld om een brede waaier aan competenties aan te spreken (breed te leren) en bovendien ervaren ze  dat het Nederlands veel meer is dan die schooltaal!

Maar misschien nog veel belangrijker: kinderen een actieve plaats geven in de media leert ons, volwassenen, om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.

Via dit mediaproject hebben de kinderen een besef ontwikkeld dat ze zelf ook een stem hebben die mag gehoord worden… (leerkracht 5de leerjaar)

“Klas in de Media”  zorgde misschien voor wat extra spanning maar het was ook een drijfveer om een inhoudelijk thema zo goed mogelijk te realiseren. Het zorgde voor heel wat rijke kansen, voor functioneel werken aan taalvaardigheid,… (ondersteuner OCB)

We zijn bij Tv-Brussel gegaan en ze hebben ons getoond hoe het werkt. Dat was echt super goed. Ik stelde altijd vragen. We zijn zelfs op de plaats geweest waar we het  nieuws zagen. Nog beter was als we bij de radio waren. Als we daar praatten, hoorde heel Brussel het… (leerling)

Vergeet dus onze ketjes niet! Geef hen een plaats, een forum op onze Brusselse radio, TV en in de krant… want ook kleine mensen zijn belangrijk!

Maak kennis met het project Klas in de Media via de website.

Lees Zazie en volg hun facebookpagina.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: