Onderwijs in Brussel is… investeren in welbevinden, betrokkenheid, geluk, talenten, samenleven van kinderen en jongeren!

Ja, het is belangrijk dat onze kinderen en jongeren gekwalificeerd uitstromen!  Maar aandacht voor kwalificatie alleen is onvoldoende.  Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om talenten te ontdekken en te ontwikkelen; ze moeten leren wie ze zijn en wie ze willen worden; ze moeten leren leven in een onvoorspelbare en veranderende omgeving; ze moeten leren samenleven in diversiteit;… Pas dan zullen hun kwalificaties hen echt van dienst zijn.

Zo stel ik als leidinggevende bij ieder selectiegesprek vast dat we met de jury competenties toetsen, maar ook heel wat aandacht besteden aan de persoonlijkheidsontwikkeling en het niveau van socialisatie van de kandidaat.

Goed onderwijs investeert in persoonlijkheidsvorming van leerlingen en bereidt hen voor om een actief lid te worden van onze complexe samenleving, dit alles in een evenwaardige verhouding tot kwalificatie (zie Biesta).

Ik citeer even uit een blogpost van Marilyn Price-Mitchell,  die zeker de moeite waard is om volledig te lezen:

“Individual and societal success depends on raising and educating children who care about others. But we have misled today’s children to believe that success is achieved through test scores, material wealth, and personal gain.”

…én bekijk de onderwijsfilm 2015 over het “doel van onderwijs” met oa bijdragen van Gert Biesta, Claire Boonstra en Jelmer Evers.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: