Onderwijs in Brussel is… alle schooldagen naar school!

Minister Crevits wil in antwoord op de PISA-resultaten nog meer inzetten op het kleuteronderwijs en de aanwezigheid van de kleuters (zie De Standaard, Crevits stelt ‘kleutercoördinator aan’, 12 december 2016).

Ivm “onvoldoende aanwezig” scoren kinderen met een andere nationaliteit slechter in alle leeftijdsgroepen. De enige uitzondering hierop vormt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar kinderen met een andere nationaliteit bovengemiddeld goed scoren qua aanwezigheid. – uit persbericht Kleuterparticipatie 2015 + onderzoeksresultaten

Er is geen onderzoek gebeurd naar de redenen waarom Brussel op dit vlak goed/beter scoort… We kunnen wel verschillende hypotheses naar voren schuiven.

  1. Ik wil graag geloven dat jarenlange ondersteuning van het kleuteronderwijs door oa het Onderwijscentrum Brussel van de VGC en de pedagogische begeleidingsdiensten bijgedragen heeft aan kwaliteitsvol en aantrekkelijk kleuteronderwijs waar kleuters graag naar school komen.
  2. De VGC voert al meer dan 10 jaar campagne rond het belang van kleuteronderwijs en alle dagen op tijd naar school komen (‘Alle schooldagen naar school’ en ‘Vroege vogels’). En ook de scholen en onze gemotiveerde Brusselse leid(st)ers werken heel hard met hun ouders rond het belang van het kleuteronderwijs.
  3. Er is een heel actieve werking op Brusselse scholen voor en met ouders. Lees maar even de artikels op deze blog rond ouderbetrokkenheid of maak kennis met het scholenproject van Brusselleer.
  4. Ouders die voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel kiezen (en het geluk hebben een plaatsje te bemachtigen), maken een bewuste schoolkeuze, vaak met het oog op een meertalige ontwikkeling van hun kind. Ze zien dan ook heel erg het belang in van de aanwezigheid van hun kleuter ifv het verwerven van de schooltaal.

Maar misschien zien jullie nog heel andere verklaringen… deel ze zeker !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: