Onderwijs in Brussel is… voor iedere jonge kleuter de beste START!

Ik heb heel veel respect voor Brusselse leid(st)ers van de jongste kleuters!  Zij zijn voor deze kleuters de eerste schakel van een lange schoolloopbaan, zij leggen voor deze kleuters de basis voor hun verdere ontwikkeling.

“Soms wordt binnen de basisschool zelf het kleuteronderwijs
nog als ‘minder belangrijk’ ervaren.”
Uit de nota kleuterparticipatie

Heel wat van deze jongste kleuters komen op school voor het eerst met de schooltaal Nederlands in contact.  De interactie tussen leid(st)er en kind vormt dan ook een grote uitdaging.
Heel wat van deze jongste kleuters hebben verschillende culturele achtergronden met hun eigen opvoedingsgewoontes.  De kinderen nemen deze gewoontes mee naar school en het is aan de kleuterleid(st)er om dit te managen.
Heel wat van deze jongste kleuters groeien op in (kans)armoede. Dit betekent dat zij vanuit een ‘eigen’ ervaringswereld aan onderwijs participeren en dat de leid(st)er voor de uitdaging staat hiermee verbinding te maken.

“Vroegschoolse educatie is regelmatig in de geschiedenis
een speerpunt geweest in de pogingen om achterstanden weg te werken.”
Uit rapport OECD

Bovendien bevinden deze jongste kleuters zich in een ‘egocentrischeontwikkelingsfase met een grote nood aan veiligheid, vertrouwen en lichamelijke zorg.  Dit in combinatie met de talige, culturele en sociaal-economische diversiteit, creëert voor de leid(st)er én voor de kinderen een heel complexe leeromgeving.

De Brusselse kleuterleid(st)er gaat de hele dag door handelend met taal aan de slag. Zij/hij brengt een rijk en gevarieerd taalaanbod Nederlands met respect voor de stille periode en de thuistaal van de anderstalige kleuters.

“Dat is een oerwoud”, zegt juf.
“Juf, kijk een serpent!” zegt Nasredine.
“Ja, een slang.  Dat heb je goed gezien. In de boom hangt een slang.”
Uit: Minimaal Maxitaal

De Brusselse kleuterleid(st)er brengt met veel geduld structuur in de schooldag van de kleuter om het ontwikkelen & leren optimaal te ondersteunen.

De Brusselse kleuterleid(st)er gaat de kennis van de wereld van de kleuters uitbreiden door hen mee te nemen binnen nieuwe ervaringen via spel, verhalen, activiteiten,…

Op de “Dag van de leraar” wil ik alle Brusselse leerkrachten in de bloemetjes zetten… maar toch eens heel in het bijzonder de leid(st)ers van de jongste kleuters!

Medewerkers van het Onderwijscentrum Brussel en Voorrangsbeleid Brussel schreven voor deze leid(st)ers het boek “Minimaal Maxitaal“, talige tips bij routines in de onthaalklas en eerste kleuterklas.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… voor iedere jonge kleuter de beste START!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: