Stadsleerkrachten moeten inzicht verwerven en competenties ontwikkelen in het omgaan met (kans)armoede (lees ook: Urban Education, armoede en onderwijs) !
De armoedeconsulent van het Onderwijscentrum Brussel (OCB) werkte aan een online leerpad over armoede en onderwijs. Hij stelde immers vast dat bij heel veel leerkrachten en scholen een aantal basisinzichten ontbreken over armoede, basisinzichten die noodzakelijk zijn om op school- en klasniveau rekening te houden met de aanwezigheid van een belangrijke groep leerlingen die in armoede opgroeien.
Het leerpad verzamelt op een toegankelijke manier theorie, getuigenissen, opdrachten en beeldmateriaal. Via het forum heb je de mogelijkheid om in gesprek te gaan met elkaar én de armoedeconsulent van OCB. Het leerpad bevat geen pasklare antwoorden. Opgroeien en leven in een situatie van armoede en sociale uitsluiting is immers een complex gegeven, net als armoedebestrijding. Het traject biedt basisinzichten om als leerkracht armoede te leren zien, de gevolgen ervan te begrijpen en er mee rekening te houden.
Scholen en leerkachten kunnen de complexe armoedeproblematiek niet oplossen, maar het is wel belangrijk dat ze…
- …deze brede problematiek (h)erkennen met inbegrip van de eigen rol;
- …daar bewust een beleid voor ontwikkelen én implementeren;
- …samenwerken met andere instanties die mee willen bijdragen aan het versterken van deze leerlingen en hun ouders.
Het platform voor dit leerpad is Smartschool, maar je school hoeft geen Smartschool-account te hebben om dit traject te doorlopen.
Om in te schrijven mail je naar onderwijscentrumbrussel@vgc.be.
3 gedachten over “Armoede, een leerpad…”