Onderwijs in Brussel is… zorg voor nieuwkomers!

Anderstalige Nieuwkomers (AN) zijn een belangrijke doelgroep voor scholen, en zeker ook voor scholen in een grootstedelijke context (zie enkele recente cijfergegevens voor Vlaanderen onderaan dit bericht – actuele cijfers ook voor Brussel vind je via AGODI).

Naast de reguliere ondersteuningsmogelijkheden vanuit de Vlaamse gemeenschap, neemt het Nederlandstalig onderwijs in Brussel met de steun van VGC en het Onderwijscentrum Brussel nog enkele aanvullende initiatieven om deze doelgroep zo goed mogelijk te begeleiden.

De Brusselse Lenteschool en Zomerschool voor anderstalige nieuwkomers

Ondertussen 12 jaar geleden werd voor de eerste keer de Brusselse Zomerschool voor anderstalige nieuwkomers georganiseerd. De Lente/Zomerschool is een talig speelplein voor anderstalige nieuwkomers van 6 tot en met 12 jaar. Ze krijgen een intensief taalaanbod en leren zo al spelend Nederlands met de nadruk op spreekdurf en mondelinge vaardigheden. Een gemotiveerd en ervaren team van begeleiders werkt een divers en uitdagend activiteitenaanbod uit dat aansluit bij de leefwereld en de talenten van de kinderen.

Het Groeiboek anderstalige nieuwkomers

In samenwerking met een intervisiegroep van leerkrachten van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, ontwikkelde het Onderwijscentrum Brussel een Groeiboek (gratis downloadbaar). In dit groeiboek werden tools en informatie verzameld om als school en leerkracht om te gaan met deze doelgroep: onthaaltraject, schoolorganisatie, pedagogisch-didactische aanpak, samenwerking met ouders en samenwerking met partners.

Ondersteuning, vorming en intervisie voor leerkrachten die werken met nieuwkomers

Het Onderwijscentrum Brussel organiseert jaarlijks vormings- en intervisiemomenten voor leerkrachten van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Scholen kunnen ook een ondersteuningsvraag stellen om zich te professionaliseren ten aanzien van deze specifieke doelgroep.

Taalkot

Jongeren uit het Brussels deeltijds onderwijs of leertijd die nog weinig Nederlands kennen, kunnen in het Taalkot op een aantrekkelijke en interactieve manier hun basiskennis Nederlands versterken. Een belangrijke doelgroep van het Taalkot zijn anderstalige nieuwkomers. Onder deskundige begeleiding ontwikkelen deze jongeren hun functionele taalvaardigheden Nederlands in functie van hun opleiding en stage. Het aanbod is afgestemd op de leefwereld van de jongeren, hun leersnelheid en taalniveau.

“Zolang je maar in hen gelooft. En ze tijd geeft om zich te ontplooien.” – Matthias Lauwers, vervolgcoach in Klasse

bron AGODI
bron AGODI

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: