Meer Brusselaars voor de klas…

Naar aanleiding van het artikel in BRUZZ Meer Brusselaars voor de klas: ‘Mijn Marokkaanse roots zijn een troef’ (24/8/2022), wil ik het thema nogmaals onder de aandacht brengen met enkele voorbeelden van concrete initiatieven om aan deze uitdaging te werken.

Eén van de meer duurzame oplossingen voor het tekort aan leerkrachten in Brussel, is meer Brusselse leerkrachten voor de klas! Het thema kwam reeds vaker aan bod in deze blog. Ik verwees hiervoor oa naar het werk van Martin Haberman. Haberman heeft heel wat onderzoek verricht naar succesvolle leerkrachten in uitdagende grootstedelijke contexten. Hij kwam tot de conclusie dat effectieve en blijvende leerkrachten in een grootstedelijke context verbinding kunnen maken met stadsleerlingen en vaak over meerdere van volgende kenmerken beschikken: leven, werken of onderwijs gevolgd hebben in een grootstedelijke omgeving; tot een minderheidsgroep behoren; ervaringen hebben (bv. via vrijwilligerswerk) met kinderen/jongeren van diverse achtergronden;… Heel wat Brusselaars voldoen aan één of meerdere van deze kenmerken.

Hieronder enkele voorbeelden van concrete initiatieven (van of met de steun van VGC/OCB) die moeten helpen om dit inzicht om te zetten in de praktijk:

Talent for Teaching

Met Talent for Teaching kunnen Brusselse leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs proeven van het leven voor de klas. Ze worden begeleid en hun inzet wordt beloond. Deze ervaring kan voor hen een belangrijke opstap zijn naar een lerarenopleiding. Lees er hier alles over.

JOBX

Op de belevingsbeurs JOBX van Capital verkennen Brusselse leerlingen op een interactieve en virtuele wijze de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Op de beurs wordt ook het leerkrachtenberoep in de picture geplaatst aan de hand van een cinema-ervaring met concrete getuigenissen.

Baobab

Brusselaars krijgen de kans om in een werknemersstatuut – samen met een ervaren kleuteronderwijzer – meteen aan de slag te gaan in een kleuterklas. Ze krijgen vier jaar intensieve coaching en volgen tegelijkertijd een flexibele opleiding, waarna ze een volwaardig diploma kleuteronderwijs op zak kunnen steken. Lees meer op de website van vzw EVABXL.

Taalondersteuning in de Brusselse lerarenopleidingen

De taalondersteuningsprojecten bij Odisee en EhB moeten kwetsbare studenten in de lerarenopleidingen taalvaardiger maken en klaarstomen voor het Brusselse werkveld. Het project werd opgestart in 2020 (lees hier).

Aantrekken van Brusselse zij-instromers

Via infobeurzen en deze informatieve website worden Brusselse zij-instromers toegeleid en ondersteund op weg naar een job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Teach for Brussels

‘Teach for Brussels’ is een project van de vzw ‘Teach for Belgium’ en de VGC/OCB om zij-instromers warm te maken voor het Brussels Nederlandstalig onderwijs en zo het lerarentekort terug te dringen.

Hopelijk krijgen we dankzij deze initiatieven snel meer Brusselaars voor de klas, want zoals Nadine Engels (hoofd van de VUB-lerarenopleiding) het ook in het artikel verwoordt: “Rolmodellen zijn essentieel om mensen over de streep te trekken. Zodra er meer Brusselaars voor de klas staan, zou het makkelijker moeten worden, omdat er dan meer echte voorbeelden zijn. Maar dat is een werk van lange adem.”

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: