Een traject stadsleerkracht…

Het Onderwijscentrum Brussel start haar leer- en inleeftraject stadsleerkracht met een zomertweedaagse (22 en 23 augustus 2022). Eerst brengen de deelnemers hun persoonlijke leervragen over Urban Education in kaart. Daarna gaan ze in een aantal inhoudelijke workshops aan de slag rond omgaan met leerlingen in armoede, effectieve didactiek en meertaligheid, de ‘warm demander’-leerkracht, racisme en discriminatie, de impact van grootstedelijke context op kinderen en jongeren, scholen anders organiseren,… In het vervolg van het traject kiezen de deelnemers inleefsessies die hen concreet onderdompelen in het thema. Vanuit deze ervaringen blikken ze tenslotte terug, zoeken ze didactische kapstokken voor de klas en versterken ze hun urban teacher skills.

In mijn inleiding op deze tweedaagse ging ik dieper in op het concept stadsleerkracht in Brussel. Hierbij legde ik het accent op de specifieke inspanningen en competenties die van Brusselse leerkrachten worden verwacht en waar dit leer- en inleeftraject een antwoord op wil bieden:

  • Heb je een passie voor leren en onderwijzen vanuit het samenspel van vakkennis, relationele en didactische vaardigheden?
  • Beschik je over inzichten of ben je bereid die te verwerven over het omgaan met superdiversiteit in de klas? Kan je inspelen op grote verschillen in voorkennis, taalvaardigheid,… bij de leerlingen en wil je je didactisch handelen uitbouwen met een rijke waaier aan differentiërende maatregelen?
  • Kan je of wil je inspanningen leveren om verbinding te maken met kinderen en jongeren met heel verschillende achtergronden, ervaringen, verwachtingen en interesses?
  • Heb je interesse om educatief partnerschap aan te gaan met een superdiverse ouderpopulatie? Zie je samenwerking met professionals uit het uitgebreid buurtnetwerk  als jouw opdracht?
  • Beschik je over kennis en vaardigheden op het vlak van taalverwerving en omgaan met meertaligheid en ben je bereid je hier verder in te verdiepen?
  • Ben je bereid inzichten te verwerven over de impact van armoede op onderwijs en de (onderwijskundige) maatregelen die genomen kunnen worden?
  • Kan je aanvaarden dat werken met ‘probleemleerlingen’ en leerlingen met specifieke noden normaal is?
  • Ben je bereid gedrag van leerlingen te begrijpen vanuit ontwikkelingsperspectief, groepsdynamische processen, culturele en sociale diversiteit?

Lees meer: Onderwijs in Brussel is… op zoek naar STADSLEERKRACHTEN! #vacature en ook de reeks over Urban Education

Tenslotte zoomde ik nog even in op het doel van onderwijs vanuit de insteek van Biesta…

  • KWALIFICATIE… Slaagt ons onderwijs erin om de leerlingen te “kwalificeren”? Ontwikkelen we bij onze leerlingen de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om krachtig in het leven te staan, klaar voor de diverse en steeds veranderende samenleving, klaar voor een professionele loopbaan…
  • SOCIALISATIE… Slaagt ons onderwijs erin om de leerlingen te “socialiseren”? Ontwikkelen we bij onze leerlingen de nodige waarden, normen, omgangsvormen, sociaal-politieke en culturele inzichten om vaardig te kunnen leven en bewegen in een superdiverse samenleving en werkomgeving…
  • SUBJECTIFICATIE/PERSOONSVORMING… Slaagt ons onderwijs erin om de leerlingen te “subjectiveren”? Ontwikkelen we bij onze leerlingen voldoende de persoonlijkheid om vrij, autonoom en verantwoordelijk in het leven te staan, waarbij ze weten wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen…

Lees meer: Onderwijs in Brussel is… ‘the beautiful risk of education’! (leestip)

Heel fijn om met een enthousiaste en ambitieuze groep Brusselse stadsleerkrachten aan de slag te kunnen gaan en samen te bouwen aan krachtig onderwijs in Brussel!

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: