Onderwijs in Brussel is… BRUSSELS onderwijs !

Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk dat leraren leerprocessen en leerstappen kennen, dat ze vanuit lesdoelen doelgericht én flexibel een aanbod kunnen ontwikkelen, dat ze over een brede waaier didactische vaardigheden beschikken, dat ze vaardig zijn in het creëren van een veilige leeromgeving en efficiënt de klasgroep kunnen managen,…  Daar werken we met heel wat middelen hard aan. Maar een goede methode & methodiek volstaan niet om ons onderwijs krachtig te maken.

Scholen zijn geen wereldvreemde eilanden, geen afgesloten campussen, waar standaard methodes & methodieken gehanteerd worden.  Krachtig onderwijs kent en erkent de leefwereld van kinderen, werkt samen met de buurt en de ouders, creëert mogelijkheden voor levensecht en breed leren!  Krachtig onderwijs in Brussel is Brussels onderwijs, onderwijs verankerd in de stad!

De Brusselse leraar moet betrokken zijn op de Brusselse kinderen, in al hun verscheidenheid. Hij moet betrokken zijn op de stad & buurt waar deze kinderen leven en bewegen. Pas dan kan hij zijn didactische aanpak voldoende afstemmen op de reële noden en talenten van alle kinderen.  Een goede leraar moet deze kinderen écht willen kennen en van hen houden.  Pas dan zal zijn ‘leer-kracht’ ten volle renderen.

Het is belangrijk om meer Brusselse leraren te hebben!  Maar ook leerkrachten die niet in Brussel wonen, kunnen volwaardig deze opdracht opnemen of zoals een geëngageerde directeur het uitdrukt: “Ikzelf woon niet in Brussel.  Zijn pendelaars ook Brusselaars? Ik voel me ook soms wat Brusselaar ook al woon ik er niet. Ik geniet er wel van… van de stad… van Brussel … en van de Brusselaars!”

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… BRUSSELS onderwijs !'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: