Onderwijs in Brussel is… lesgeven met OPEN deuren !

De leraar is niet individueel verantwoordelijk voor de prestaties van de leerling en de kwaliteit van het onderwijs. Vanuit de ‘historische’ verantwoordelijkheid voor een klas of voor een vak, gaat de leraar zich vaak nog zo gedragen en kijkt ook de omgeving op die manier naar de leraar.

Organisaties en werkomgevingen zijn geëvolueerd! Het beleid en de opdrachten in organisaties krijgen vorm in overleg, samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid.

Een leraar moet zijn expertise op vlak van klasmanagement delen met de nieuwe collega; leraren moeten samen zoeken naar een oplossing voor de zwakke leesvaardigheid bij de leerlingen van het derde leerjaar; de leraar Nederlands gaat samen met de vakleraar aan de slag om een aanpak voor de anderstalige leerlingen uit te werken;…

In de Brusselse school staan de deuren van de klassen open. Vanuit het samenspel van uitdagingen hebben Brusselse leraren geleerd om actief en reflectief hun ontwikkeling/professionalisering in handen te nemen en gebruik te maken van de collectieve mogelijkheden in het team. Brusselse scholen en schoolleiders hebben geleerd om de randvoorwaarden te creëren om dit mogelijk te maken. Brusselse scholen ontwikkelen zich tot professionele leergemeenschappen.

Professionele leergemeenschappen handelen vanuit een gedeelde visie en missie. Deze visie en missie is ontwikkeld vanuit het kennen en erkennen van de doelgroep in zijn leefomgeving. Deze visie en missie spreekt het geloof uit om via onderwijs voor alle leerlingen het verschil te kunnen maken, geloof in kinderen, geloof in de impact van de leraar!

Een professionele leergemeenschap is ervan overtuigd dat een succesvolle schoolloopbaan voor elke leerling een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle leden van het schoolteam. Een leraar is een teamlid, die vanuit overleg met collega’s, samenwerkend leren, delen van expertise, intervisie,… maximale leerkansen creëert voor alle leerlingen. Succes of problemen zijn het resultaat/de verantwoordelijkheid van het volledig team!

Scholen moeten, zoals dit ook in andere organisaties gebeurt, hun interne kracht bundelen !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… lesgeven met OPEN deuren !'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: