Onderwijs in Brussel is… STERKE leerkrachten!

Geïnspireerd op het artikel van Martin Haberman – The beliefs en behaviors of Star teachers (zie ook citaten). Het artikel bespreekt slechts één element van sterke leraren, nl. de ATTITUDE  van  sterke leerkrachten ten aanzien van onderwijs...

Sterke leerkrachten kunnen aanvaarden dat ze in een systeem werken dat niet altijd even ondersteunend is voor de kerntaken, en dat planlast, nevenopdrachten,… deel uitmaken van de job.

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door eerlijk te zijn over deze realiteit en maatregelen te nemen om dit onder controle te houden.

“Star teachers accept the reality of working in a school”

Sterke leerkrachten kunnen aanvaarden dat werken met ‘probleemleerlingen’ en leerlingen met specifieke noden normaal is.

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door in de ondersteuning en professionalisering van de leerkrachten hun competenties tav deze leerlingen te versterken.

“Star teachers expect to deal with problem students in their daily work”

Sterke leerkrachten kunnen aanvaarden dat een school veel doelen heeft en dat het een illusie is te denken dat het alleen om overbrengen van vakinhouden gaat.  Ze kunnen bovendien verbindingen maken over vakken en jaren heen.

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door samen met het team een collectieve ambitie (schoolvisie en missie) te ontwikkelen die vertrekt vanuit een goede analyse van de leerling en zijn/haar context.

“Teachers believe that the goals of the school are several and varied”

Sterke leerkrachten kunnen aanvaarden dat het motiveren van leerlingen een opdracht van de leerkracht is.  Ze kunnen het gedrag van leerlingen begrijpen vanuit ontwikkelingsperspectief, groepsdynamische processen, culturele en sociale diversiteit,…

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door mogelijkheden te creëren voor de leerkrachten om de leerling in zijn leefomgeving beter te leren kennen.

“Teachers engage in no activities without including strategies for capturing the interest and imagination of the students”

Sterke leerkrachten gaan bij problemen op zoek naar interne oorzaken: moet het curriculum herbekeken worden, is de methodiek niet geschikt, kan ik mijn eigen aanpak bijsturen…  Ze zijn ook bereid hun eigen fouten te zien en toe te geven.

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door via een coachende leiderschapsstijl feedback te geven op de leerkrachten.

“Teachers reflect on their teaching inadequacies”

Sterke leerkrachten kunnen aanvaarden dat de relatie tussen leerling en leerkracht, een relatie is van respect. Respect geven is respect krijgen.

Directies kunnen dit gedrag ondersteunen door zelf écht en oprecht contact te maken met leerlingen, ouders én de eigen leerkrachten.

“Love is not a method of teaching.  Because teachers respect children, they generate respect in turn”

PS. Dit bericht lijkt misschien ongepast, gezien de leerkrachtenschaarste, maar weet dat sterke leerkrachten vaak blijvers zijn! Dus sterke leerkrachten aantrekken of leerkrachten opleiden tot sterke leerkrachten is investeren in een duurzaam team.

star teachers

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

5 gedachten over “Onderwijs in Brussel is… STERKE leerkrachten!

  1. Leuk artikel! Erg interessant om te lezen over de verschillen tussen scholen in Nederland en Belgie! Goed om te lezen dat leerkrachten in Belgie zo sterk in hun schoenen staan, kunnen de meeste Nederlandse docenten nog wat van leren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: