Onderwijs in Brussel is… taalbeleid, diversiteit, breed leren… in 1996 !

23 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer rechtstreeks met de Brusselse politiek in contact. Ik was ondersteuner (Taalvaart) op een Molenbeekse school en een raadslid van de VGC kwam langs om met mij uit te wisselen over taalstimulering Nederlands bij anderstalige leerlingen in het kader van een discussienota over ‘taalverwerving in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel’.

Dit raadslid was Sven gatz, vandaag Brussels minister en collegelid voor onderwijs en scholenbouw bij de VGC.

Ook al is deze discussienota in een heel andere context opgesteld, in de conclusies worden een aantal elementen naar voren geschoven die ook vandaag nog relevant zijn! Ik citeer er enkele:

  • Gedifferentieerd taalbeleid: “Hierboven werd taalbeleid als concept al omschreven. Daarbij is de moedertaal van de anderstalige kinderen belangrijk. Het belang van die taal wordt meer en meer erkend, immers: «niet alleen de nieuwe te verwerven taal moet positief gewaardeerd worden maar ook de oorspronkelijke moedertaal van het kind, welke deze ook mag zijn». De anderstaligheid wordt in de klas m.a.w. niet ten allen prijze geweerd. Men tracht de aanwezigheid van de vreemde taal juist te gebruiken in het taalverwervingsproces van het Nederlands.
  • Omgaan met diversiteit en armoede: “Een goede opleiding voor kleuterleiding en onderwijzers moet niet alleen rekening houden met taalaspecten. De kansen op leerresultaten worden ook bepaald door de socio-economische en culturele achtergrond van de kinderen.”
  • Breed leren en verbinding: “De kans dat de leerkracht «vervreemdt» van de wereld van de kinderen is reëel. De overheid heeft een opdracht in het bevorderen van het contact tussen het onderwijzend personeel en de buurt waar de school staat.”

Dit blijven ook vandaag 3 belangrijke thema’s voor ons onderwijs in Brussel !

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Onderwijs in Brussel is… taalbeleid, diversiteit, breed leren… in 1996 !'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: