Onderwijs in Brussel is… stadsleerkrachten! (hoorzitting Vlaams Parlement, februari 2020)

Op 13 februari 2020 vond in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement de eerste van een reeks hoorzittingen plaats over kwaliteitsvol onderwijs met voldoende en sterke leerkrachten. Ik mocht vanuit mijn rol als directeur van het Onderwijscentrum Brussel met de commissieleden in gesprek gaan over het probleem van het leerkrachtentekort. Op deze eerste hoorzitting kwamen ook Charlotte Struyve (postdoctoraal onderzoeker, Onderzoekseenheid Onderwijskunde, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven) en Klaartje Volders (coördinator Partnerschappen, Teach for Belgium) aan bod.

Ik deel graag enkele belangrijke accenten uit het verhaal over Brussel.

 • Ook al is het leerkrachtentekort moeilijk concreet te becijferen, we beschikken toch over heel wat gegevens die ons inzicht geven in de realiteit en de grootte van het probleem (bv. verhouding groei leerlingen versus groei leerkrachten; leerkrachtenverloop; toename van de groep 60+;…).
 • Door de toename van het leerkrachtentekort in Vlaanderen zien leerkrachten de mogelijkheid om dichter bij huis te gaan werken in een misschien iets minder complexe onderwijsomgeving (slechts 7.8% leerkrachten woont immers in Brussel). Gelukkig blijven veel leerkrachten toch bewust kiezen om hun talenten in te zetten in een uitdagende grootstedelijke context.
 • We hebben in Brussel stadsleerkrachten nodig! Leerkrachten die expertise hebben of bereid zijn die te verwerven rond grootstedelijke thema’s, zoals superdiversiteit, meertaligheid, armoede, stadskinderen en hun ouders,… (zie ook: Onderwijs in Brussel is… verbinding maken).
 • Als we denken aan oplossingen om leerkrachten voor Brussel aan te trekken en in Brussel te houden, dan moeten we inzetten op verschillende sporen met als rode draad: vertrouwen, waardering en ambitie voor onze leerkrachten en ons onderwijs. Enkele pistes:
  • Brusselaars aantrekken, en ook Brusselse scholieren de overweging laten maken ‘is leerkracht worden iets voor mij’
  • Inzetten op zij-instromers met mogelijkheid om anciënniteit te valoriseren én zich te professionaliseren via een haalbaar opleidingstraject…
  • Studenten in contact brengen met de stad en stadsbekwaam opleiden…
  • Taalondersteuning in de lerarenopleidingen voor studenten met tekorten op het vlak van taalvaardigheid…
  • Ondersteuning voor leerkrachten concreet, op maat, tot op de werkvloer…
  • Zorg en steun voor starters vanuit hun reële noden…
  • Leerkrachten verbinden met de stad en waarderen…
 • Enkele concrete uitwerkingen van deze pistes zijn oa BXL ZKT LKR, Lesgeven in Brussel, Baobab.

Het verslag van de hoorzitting kan je hier raadplegen.

De presentatie die ik als inleiding gebruikte, kan je hieronder inkijken.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: