Het leerkrachtentekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel (Raad VGC, 30 september 2022)

In de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) van 30 september 2022, werden twee onderwijsdebatten gevoerd: het leerkrachtentekort en het capaciteitsprobleem. Verder was er nog een vraag om uitleg over de Zomerscholen. Het volledige verslag kan je hier lezen.

Hieronder zoom ik even in op het debat over het leerkrachtentekort, dat een vast item geworden is in de vergaderingen van de Raad van de VGC.

Het leerkrachtentekort

In zijn antwoord op de uitdaging van het leerkrachtentekort in Brussel geeft minister Gatz eerst enkele cijfers: “Begin januari waren er 523 openstaande vacatures in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, inclusief langdurige zieken. Eind augustus waren het er nog 360. Ik geef evenwel mee dat wij niet over een totaalbeeld beschikken.”

Verder gaat hij in op enkel belangrijke initiatieven: de specifieke ondersteuning en het project Talent for Teaching van het Onderwijscentrum Brussel in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting; sterkere begeleiding van studenten in de lerarenopleidingen van de Erasmushogeschool Brussel en Odisee om hun slaagkansen in het eerste opleidingsjaar te verhogen; terugbetaling van de studiegelden van zij-instromers die lesgeven in een Nederlandstalige school in Brussel; uitbreiding van lerarenbonus.

De focus van deze initiatieven ligt op meer Brusselaars voor de klas krijgen via het aantrekken van zij-instromers en het stimuleren van Brusselse scholieren om voor het leerkrachtenberoep te kiezen.

Tenslotte somt hij nog een aantal vragen op die gesteld werden aan de Vlaamse minister van onderwijs: “niet ingevulde uren onbeperkt omzetten in werkingsmiddelen zodat de vrijheid van de directie vergroot om flexibel te kunnen werken;  zij-instromers die nog niet over het geschikte pedagogische diploma beschikken 100 % betalen voor 80 % tewerkstelling en 20 % vrijstellen om de
leerkrachtenopleiding te volgen;  leerkrachten in Brussel aan dubbele snelheid anciënniteit
laten opbouwen; en de uitkering van een Brusselpremie door de Vlaamse Gemeenschap.”

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: