Voorstel van resolutie: De strijd tegen pesten op school (Raad VGC, 1 februari 2023)

In het Scholierenrapport 2022 van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) lees ik het volgende: “Scholieren zijn heel erg bezorgd over mentaal welzijn, pesten en grensoverschrijdend gedrag. Een leerling die niet goed in z’n vel zit, kan je toch niets aanleren? Maak werk van een reddingsoperatie gericht op het welbevinden van scholieren.”

Op de plenaire vergadering van de Raad van de VGC (februari 2020) bracht raadslid Fouad Ahidar een confronterende en belangrijke getuigenis over pesten. 

Vandaag (1 februari 2023) wordt in de commissie onderwijs van de VGC Raad een voorstel van resolutie besproken tegen pesten op school (ingediend door de raadsleden Fouad Ahidar, Arnaud Verstraete en Khadija Zamouri). De resolutie looft in de eerste plaats de vele initiatieven en inspanningen die reeds genomen worden, maar doet ook enkele concrete voorstellen “om ons inzicht in pesten in Brussel te vergroten en nieuwe instrumenten te ontwikkelen om pestsituaties te voorkomen en te beëindigen”. Enkele belangrijke punten uit het voorstel van resolutie:

  • ook in het begin van het schooljaar bijkomende aandacht hebben voor pesten;
  • bestaande meldpunten stroomlijnen en bundelen;
  • betere preventie en aanpak van pesten op school;
  • sterkere begeleiding en vorming voor ouders en leerkrachten;
  • multidisciplinaire, externe interventie bij ernstige pestsituaties;
  • betere en continu bijgewerkte cijfers;
  • inzet op herstelgesprekken en psychosociale doorverwijzing;
  • ontwikkelen van actief pestbeleid op scholen.

Je kan de volledige resolutie hieronder lezen. In het boek “Children’s mental health and emotional well-being in primary schools” wordt het antwoord op (cyber)pesten benaderd vanuit een Whole School Approach. In de Onderwijsbibliotheek van het Onderwijscentrum Brussel vind je heel wat lesmaterialen en achtergrondinformatie over pesten.

PS. In A Tale for the Time Being van Ruth Ozeki wordt Nao extreem hard gepest met grote impact op haar mentaal welzijn en dat van haar omgeving.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: