Onderwijs in Brussel is…leren in én leren van DIVERSITEIT

Je kan diversiteit al dan niet belangrijk vinden vanuit maatschappelijk belang, vanuit filosofische overtuiging, vanuit politiek statement of vanuit werkelijkheidsdenken. Ik wil diversiteit belangrijk vinden vanuit onderwijskundige inzichten.

De verschillen die kinderen naar klas meebrengen vormen een centraal element binnen het leren.  Het zijn heel vaak die verschillen die krachtige leeromgevingen creëren.

Enerzijds situeren verschillen zich op het niveau van kindgebonden eigenschappen (zoals intelligentie, werkhouding, taalvaardigheid, karakter,…).  Anderzijds zijn er heel wat verschillen onder invloed van omgevingsfactoren (zoals kennis van de wereld, ondersteuning thuis, sociaal-economische en culturele achtergrond, dominante thuistaal,…).

Deze verschillen een plaats geven en gebruiken binnen het onderwijsaanbod ontwikkelt en verrijkt de kennis en de vaardigheden  bij alle leerlingen.  Kinderen leren van elkaar, ze leren in diversiteit, maar ze krijgen ook inzicht in verschillen, ze leren van diversiteit.

Scholen en leraren die erin slagen om efficiënt om te gaan met verschillen, creëren een onderwijsomgeving die kansenverhogend werkt voor alle kinderen.  Dit vertaalt zich in een onderwijsaanpak van samenwerkend leren met veel variatie en interactiekansen, ondersteund door een differentiërende basishouding van de leraar.

Dit is – laat me duidelijk zijn – geen makkelijk opdracht voor scholen, maar meer en meer scholen slagen erin om met deze Brusselse onderwijsrealiteit aan de slag te gaan.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: