Onderwijs in Brussel is… investeren in de LERAAR!

Ondertussen is er al veel te veel geschreven over de hervorming van het SO! Ik wil me dan ook in het hele debat beperken tot het toevoegen van één zinnetje:

Investeer in de leraar !

Natuurlijk is het belangrijk dat er een zachte overgang is tussen twee onderwijsniveaus. Er zijn zeker ingrepen mogelijk die de wereld van het BaO en de wereld van het SO dichter bij elkaar kunnen brengen.

Maar laten we niet vergeten dat we het verschil vooral zullen maken met betrokken leraren die werken in een schoolomgeving waar het professioneel welbevinden hoog is.

Natuurlijk is het belangrijk dat leerlingen onderwijsinhouden kunnen kiezen vanuit hun talenten, mogelijkheden & interesses.  Maatregelen die het watervalsysteem ombuigen zijn noodzakelijk.

Maar laten we niet vergeten dat we het verschil vooral zullen maken met deskundige leraren die werken in een schoolomgeving waar plaats is voor gedeeld leiderschap en een structureel professionaliseringsbeleid.

Natuurlijk is het belangrijk dat techniek, wetenschappen en economische inzichten een structurele plaats krijgen in het onderwijsaanbod voor alle scholieren, dat we meer aansluiting moeten zoeken bij de arbeidsmarkt.

Maar laten we niet vergeten dat we het verschil vooral zullen maken met teamgerichte leraren die werken in een schoolomgeving die zich ontwikkelt tot een professionele leergemeenschap.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan!  Je kan onderwijs sociologisch analyseren, organisatorisch benaderen, structureel veranderen, politiek sturen,… Maar onderwijs is en blijft mensenwerk! Vergeet dus vooral de leraar niet in dit verhaal!

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: