Onderwijs in Brussel is… proces van Brede School ontwikkeling respecteren !

Brede School ontwikkeling vraagt tijd én verdient tijd!

Enkele jaren geleden werd in Brussel de opstart van brede scholen gestimuleerd vanuit de overtuiging en de ambitie dat doelgerichte samenwerking tussen partners uit verschillende sectoren de kansen van onze Brusselse kinderen/jongeren kan vergroten.  Eind 2013 zijn er 28 brede scholen erkend en in ontwikkeling.  Soms heel voorzichtig, soms heel ingrijpend.

Als je vandaag vanuit een helikopterperspectief naar deze 28 brede scholen kijkt, dan zal je teleurgesteld zijn.  Behalve lokale coördinatoren, stuurgroepen, vrijetijdsbeurzen,… zie je weinig veranderen.  En toch, durf het wormperspectief aan te nemen en dan zie je heel veel mooie en kleine veranderingen: een leraar en een animator die rond de tafel gaan zitten om te praten over hun aanpak van Sara; ouders die op school gecoacht worden rond meertalig opvoeden; kinderen die de kans krijgen om hun talenten te ontdekken & ontwikkelen; leraars en kunstenaars die in de klas samenwerken in een vorm van teamteaching; een naschoolse opvang die inspeelt op interesses van kinderen; leraren die actief de leefomgeving van hun leerlingen gaan verkennen;… én dit is maar het begin!

Duurzame verandering gaat heel geleidelijk via micro-innovaties. Brede School ontwikkeling vraagt tijd én verdient tijd!

Het is duidelijk en logisch dat de focus vandaag ligt op…

  1. ‘elkaar leren kennen’,
  2. de ‘naschoolse tijd’ en
  3. het kernaspect ‘talentontwikkeling’.

Het is belangrijk dat brede scholen kunnen doorgroeien naar…

  1. evenwaardige samenwerking,
  2. het verrijken van het buiten- én binnenschoolse leren en,
  3. de inzet op integrale ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Brede school maakt verbindingen in de leefomgeving van kinderen over de grenzen van organisaties en sectoren heen om te evolueren naar een geïntegreerd aanbod. Het uiteindelijke resultaat is de inrichting van de leefomgeving van kinderen en jongeren in rijke, samenhangende, betekenisvolle en elkaar versterkende leercontexten!  Binnen deze leercontexten kunnen kinderen/jongeren verworven kennis en vaardigheden toepassen, verder verdiepen en/of verbreden.

Als we dit kunnen realiseren zal brede school een belangrijk effect hebben op het ontwikkelen en leren van kinderen.  Brede school zal  een meerwaarde betekenen voor alle kinderen, maar zeker voor kinderen die opgroeien in een minder stimulerende omgeving!

Geef brede scholen de tijd om dit ontwikkelingsproces te doorlopen !

Lees meer in het boekje “Brede School in Brussel, 1 + 1 is meer dan 2” van het Onderwijscentrum Brussel.

Mijn vorige stukjes Breed leren, Brussels onderwijs en de plaats die iedereen samenbrengt, behandelen hetzelfde thema.

 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: