Geef jonge leraren de kans om leraar te worden… zodat ze leraar kunnen blijven!

Ik wil aanvangsbegeleiding even niet benaderen vanuit onthaalbeleid, mentorschap, nascholing, professionele leergemeenschap… Allemaal belangrijk, maar vandaag wil ik een pleidooi houden om beginnende leraren geen voltijdse lesopdracht te geven.  Geef hen tijd en ruimte om naast de lesopdracht te reflecteren, van collega’s te leren, de leefwereld van hun kinderen te leren kennen, ouders te ontmoeten, aan schoolinterne en externe werkgroepen te participeren, actief te zijn binnen de naschoolse tijd,…  kortom de kans krijgen om de competenties verder te ontwikkelen die beschreven staan in het beroepsprofiel.

Leraar worden, betekent groeien in vakbekwaamheid, maar ook inzicht en engagement ontwikkelen voor de maatschappij waarin de school beweegt, de omgeving waarin ouders en kinderen hun leven proberen vorm te geven.   Zeker binnen een grootstedelijke context is dit heel belangrijk!

En om écht te begrijpen wat ik bedoel, kan je ook dit nog even lezen (actief buiten de school(m)uren).

Creatieve scholen zien binnen de huidige mogelijkheden ongetwijfeld tal van mogelijkheden.  Toch zou het goed zijn dat de overheid tijd en ruimte creëert en scholen stimuleert om zorg te dragen voor beginnende leraren zodat ze zowel professioneel als persoonlijk kunnen groeien!

> Geef jonge leraren de kans om leraar te worden… zodat ze leraar kunnen blijven!

PS. Mijn boodschap is niet nieuw… zie 3.7 op p. 14 

 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Geef jonge leraren de kans om leraar te worden… zodat ze leraar kunnen blijven!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: