Onderwijs in Brussel is… RECHT op onderwijs!

“Everyone has the right to education”                       2015-2016-IIB-AlgemeenBaO_4

Op 5 januari 2015 (8 u) start de aanmeldingsperiode om in te schrijven in het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs voor schooljaar 2015-2016.   Ook de inschrijvingen in het secundair onderwijs gaan vanaf januari van start.

Ik hoop oprecht dat ALLE jonge kinderen doorheen de complexe inschrijvingsprocedure en de capaciteitsuitdaging een plaatsje in ons Brussels onderwijs zullen vinden (lees hier: Vanhengel: “Politiek niet met vinger wijzen voor plaatstekort onderwijs”),

… én dat ALLE jongeren (ongeacht de taalvaardigheid Nederlands van hun ouders) die al 9 jaar schoollopen in het Nederlandstalig basisonderwijs zonder drempels kunnen doorstromen naar het Nederlandstalig secundair onderwijs (lees hier: Vanhengel “Voorrang voor alle kinderen met Nederlandstalige schoolloopbaan”).

Alle onderwijsmensen en mensen begaan met onderwijs in Brussel moeten zich over onderstaande tekst blijven bezinnen

“Adopted on 10 December 1948, the Universal Declaration of Human Rights (UDHR) is the first international document, which formally sets out fundamental human rights to be universally protected.

Article 26 of the UDHR recognises education as a right:

  • Everyone has the right to education. Education shall be free, at least in the elementary and fundamental stages. Elementary education shall be compulsory. Technical and professional education shall be made generally available and higher education shall be equally accessible to all on the basis of merit.
  • Education shall be directed to the full development of the human personality and to the strengthening of respect for human rights and fundamental freedoms. It shall promote understanding, tolerance and friendship among all nations, racial or religious groups, and shall further the activities of the United Nations for the maintenance of peace.
  • Parents have a prior right to choose the kind of education that shall be given to their children.”

en zich afvragen welke verantwoordelijkheid ze kunnen/willen opnemen voor de kinderen en jongeren in Brussel!

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: