Onderwijs in Brussel is… 10 x breed leren in 2018 !

Tijd om terug te blikken… alleen maar om in 2019 nog beter vooruit te kunnen springen! 

Duidelijk een jaar waar breed leren centraal stond ! Kinderen en jongeren participeren aan onderwijs vanuit de kennis van de wereld die ze meebrengen. Deze kennis van de wereld krijgt vorm binnen de school, maar ook via de veelheid aan ervaringen buiten de schooluren en schoolmuren.

Daar zetten we in Brussel extra op in!

VGC-Breed-leren-OK

  1. BRUZZKet

Mediapartner BRUZZ lanceerde BruzzKet in nauwe samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC): een gloednieuw digitaal kinder- en jongerenplatform voor Brusselse ketten van 9 tot 13. BruzzKet wil niet enkel VOOR maar vooral ook VAN kinderen en jongeren zijn…

Lees meer op de website van BruzzKet

  1. BREDE SCHOOL in BRUSSEL, uitstel van de hervorming

Vijf jaar geleden werden in Brussel de eerste Brede Scholen opgestart. Het aantal groeide snel, van enkele durvers in 2012, tot de 29 Brede Scholen vandaag.  Het huidige model bereikte zijn grens. Uitbreiding en verankering waren niet mogelijk, hervorming werd noodzakelijk…  Eind december 2017 werd beslist om wegens gebrek aan draagvlak deze hervorming niet meer tijdens de huidige beleidsperiode door te voeren.  De ambitie op het vlak van bredeschoolontwikkeling in Brussel blijft onverminderd.

Lees hier het krantenartikel op Bruzz

  1. VGC-speelpleinen

In 2018 werd reeds de vierde editie van de vernieuwde speelpleinwerking georganiseerd.  Het was duidelijk een editie op kruissnelheid: 12641 plaatsen verdeeld over 28 locaties in 12 Brusselse gemeenten (een gemiddeld aanbod van 1405 plaatsen per week).

Meer informatie op de website van de VGC

  1. INCLUSIE op de VGC-speelpleinen

118 kinderen met speciale noden namen deel aan speelpleinen in Brussel.  De inclusiewerking wordt gerealiseerd via Vzw De Lork (deelwerking Indivo) in nauwe samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel (OCB): vorming voor speelpleinbegeleiders, contacten met de ouders, drempels verlagen, aanpassingen invoeren, inclusiebegeleider,…

Op de website van OCB vind je het persbericht

  1. Klas in Brussel, digitaal omgevingsboek

Klas in Brussel, een online platform voor en door Brusselse leerkrachten, werd dit jaar gelanceerd.  Klas in Brussel biedt krachtige activiteiten en neemt je mee naar geheime leerplekken in Brussel.  Met Klas in Brussel vinden leraren meer inspiratie om Brussel in te zetten als bron van leren en leven.

Neem snel een kijkje op de site van Klas in Brussel

  1. Creatieve speelplaatsen in Brussel

Het project ‘BuitenSpel’ van de VGC bleek ook het voorbije jaar een enorm succes: vandaag werden reeds 128 Buitenspel-dossiers ingediend, waarvan er al 54 afgewerkt of in afwerking zijn. ‘BuitenSpel’ helpt scholen bij de (her)aanleg van de speelplaats. Het Onderwijscentrum Brussel ondersteunt de scholen om een visie te ontwikkelen voor hun speelplaatswerking. In het hele proces participeren zowel kinderen als leerkrachten, ouders en brede school.

Lees meer op de website van OCB

  1. Sterke (sch)ouders

Ouderbetrokkenheid is een belangrijke pijler van goed onderwijs.  Daarom heeft het Onderwijscentrum Brussel via het project ‘Sterke (sch)ouders’ de vele goede praktijken op het vlak van ouderbetrokkenheid in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel willen delen.

Benieuwd naar enkele praktijkvoorbeelden?  Ontdek ze op de pagina’s van Sterke (sch)ouders !

  1. Milieuzorg op School (MOS)

Ook in Brussel hebben we op school aandacht voor milieuzorg. Milieuzorg op School (MOS) hielp het voorbije jaar heel wat scholen in de ontwikkeling van een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving (samen met de leerlingen, leraren en de schoolomgeving).  MOS Brussel kwam in de actualiteit via de educatieve klasbakken, maar is veel meer dan dat…

Maak kennis met de werking van MOS op de website van OCB

  1. Tienerschool

Dit schooljaar werd de eerste tienerschool in Brussel geopend. De tienerschool probeert met een doorlopende aanpak en leerlijn de breuklijn tussen het lager en het secundair onderwijs weg te werken.   Het nieuwe concept kreeg een fysieke vertaling in een brede en open infrastructuur, een plaats die uitnodigt tot samenwerken en samen breed leren.

Op de website van de tienerschool in Anderlecht kan je er meer over lezen.

  1. Én tenslotte… 10 jaar Onderwijscentrum Brussel

In 2018 was het Onderwijscentrum Brussel jarig:  10 jaar werking en samenwerking met het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, samen bouwen aan kwaliteitsvol onderwijs in een brede leer- en leefomgeving! De slogan van 10 jaar OCB was ‘Brussel inspireert’, want scholen en leerkrachten vinden dagelijks hun inspiratie in Brusselse uitdagingen zoals diversiteit en meertaligheid.

Volg het Onderwijscentrum Brussel oa via de sociale media: facebook of twitter of instagram

In Brussel moeten we – omwille van de context en de samenstelling van de leerlingenpopulatie – meer dan waar ook investeren in dit brede leren! Leren als een actief, betekenisvol en sociaal proces met doelgerichte verbindingen tussen het binnenschoolse en het buitenschoolse.

 

 

 

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: